Drenthe geeft Wiebes plan om verlies 7000 banen op te vangen

Als de overheid niet de helpende hand uitsteekt, verspeelt de provincie Drenthe door de stopzetting van de gaswinning de komende jaren 7000 banen.

Drenthe heeft een werkgelegenheidsplan ontworpen waaraan het zelf 152 miljoen euro bijdraagt. Dat plan heet Transitiefonds Drenthe 4.0, met als ondertitel ‘voortbouwen op de energie van Drenthe’. Gedeputeerden Henk Brink en Tjisse Stelpstra presenteerden het maandagmiddag aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Wiebes bezocht de provincie Drenthe nadat hij ’s ochtends een lesje energietransitie had gegeven aan het Augustinuscollege in Groningen.

Het banenplan speelt in op het mogelijk verdwijnen van de NAM als grote werkgever in Drenthe. De rol van de NAM en haar toeleveranciers wordt geminiseerd als de gaswinning tussen nu en tien jaar naar nul gaat. In heel Noord-Nederland gaat dat in totaal ongeveer 13.000 banen kosten.

De provincie heeft Wiebes een plan aangeboden dat op vier poten stoelt. De eerste is optimaal gebruik maken van de aanwezige gasinfrastructuur door die aan te passen voor duurzame energie, waterstof en biogas. De tweede is een kennisinstituut voor geothermie en ondergrond. De derde is een impuls voor praktijkgericht onderwijs. De vierde: Drenthe als hotspot voor het recyclen van kunststof met unieke innovatieve methodes.

Drenthe vraagt een bijdrage van 110 miljoen euro voor het Transitiefonds.