Drentse vinding: automatische lift tilt auto naar parkeerplek in compacte parkeertoren

 

Binnen een jaar moet het ergens verrijzen: het eerste volautomatische parkeersysteem naar het ontwerp van vader Jantinus en zoon Arnaud Kappe.

Als startup Keaps is het duo op zoek naar investeerders voor hun ruimtebesparende en inbraakveilige oplossing.

Wie een indruk wil opdoen van de vinding van Keaps, moet even de auto pakken en naar Havelte rijden. Langs de Meenteweg, ter hoogte van de Havelterbrug, staat een proefopstelling. ,,In het gaat om een toren van ongeveer 33 meter hoog met ruimte voor tussen de 82 en 86 auto’s.”

Dat is vergelijkbaar met de capaciteit van een gemiddelde parkeerplaats met een omvang van 1800 vierkante meter. ,,Het verschil met onze oplossing is dat je de auto’s op een oppervlakte van nog geen 200 vierkante meter kwijt kunt”, zegt Arnaud lachend.

Kamsysteem

De bestuurder rijdt de toren niet in, maar zet de auto op een zogenoemde veiligheidsvloer. Vervolgens stapt hij of zij uit en neemt de toren het parkeren van de auto volledig voor zijn rekening. ,,De deuren sluiten en een hydraulische lift met kamsysteem tilt de auto op. Het voertuig wordt daarna door de interne kolom op een beschikbare plek binnen de toren geplaatst.’’

Bij vertrek herhaalt het procedé zich in omgekeerde volgorde. Het systeem heeft een modulair karakter en kan dus naar behoefte worden uitgebreid. Voor wie het blik liever niet in zicht heeft, is het ook mogelijk om de grond in te gaan.

De twee kwamen op het idee na een vervelend voorval, vertelt Jantinus. ,,Ik stalde mijn auto bij een parkeergarage in Utrecht. Bij terugkomst zag ik dat een ruit was ingetikt en spullen waren meegenomen.” Bij de verzekering ving hij vervolgens bot, omdat het parkeren op eigen risico gebeurt. Dubbel zuur, dus. Met dit systeem hebben dieven echter het nakijken. ,,Niemand kan bij je auto komen.”

Ruimtegebrek

Een ander voordeel dat het systeem biedt, is de compacte opzet. In stedelijke gebieden is de ruimte beperkt en moet elke vierkante centimeter optimaal benut worden. De gedachte achter het Keaps-systeem ligt in die wetenschap besloten, aldus Arnaud. Als parkeeroplossing is het systeem ideaal bij hotels, ziekenhuizen of stations, vult Jantinus aan.

,,Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim is gebleken dat de markt en consumenten enig wantrouwen koesteren tegen automatische parkeersystemen.” Het afstaan van je auto en deze met een lift de lucht in te zien gaan, maakt sommigen redelijk nerveus. ,,Mensen zijn er nog een beetje huiverig voor. Maar de hydrauliek van het liftsysteem is uiterst betrouwbaar.”

Andere afnemers

Keaps richt de pijlen eerst op de parkeergaragemarkt, maar heeft ook al andere potentiële afnemers op het oog. Jantinus: ,,Denk aan voedselproducten, zoals een vrieshuis, de opslag van kaas of als inrichting van een champignonkwekerij.” Arnaud: ,,Onze oplossing is ook geschikt voor de opslag van grote goederen.”

De twee ondernemers zeggen een voordeliger alternatief voor de traditionele parkeergarage met hun product te hebben. Jantinus: ,,Ik denk dat het in vergelijking wel bijna de helft in kosten scheelt qua bouw.”

 

Bron: Lc.nl