Eén op de vijf millennials ervaart ernstige mentale klachten

Eén op de vijf millennials ervaart zulke ernstige mentale klachten dat ze daardoor in hun dagelijks leven belemmerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Interpolis. De oorzaak van dit probleem is complex.

Interpolis start een programma met als doel om in 2020 het aantal millennials – geboren tussen 1980 en 2000 – dat met burn-outklachten kampt, met 20 procent terug te dringen.

,,Het aantal burn-outverschijnselen onder millennials is zeer zorgelijk”, zegt Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis. Interpolis wil aandacht voor burn-outs, een maatschappelijk probleem. ,,Dat is niet alleen nodig om het welbevinden van jongvolwassenen te vergroten, maar ook om de kosten die gemoeid gaan met langdurige uitval terug te dringen.”

De verzekeraar toetste in december onder tweehonderd deelnemers uit een testpanel al een aantal oefeningen, onder meer digital detox. Daaruit bleek dat het positieve zelfbeeld van de groep toenam en dat de millennials beter sliepen. Maar het smartphonegebruik kwam ook rap weer terug op het oude niveau, na het experiment.

Eerste uitkomsten
 

– 80% van de deelnemers neemt zijn/haar telefoon mee naar bed.

– 5% zet zelfs de wekker om de smartphone te checken

– De blauwe vinkjes in WhatsApp lijken een stressfactor te zijn

– 17% denkt iets verkeerds gedaan te hebben wanneer er niet direct wordt gereageerd op een bericht

– 11% zet de blauwe vinkjes juist uit, zodat zij zelf niet gecontroleerd kunnen worden op het lezen van berichten