“Een schoenhersteller doet meer dan alleen schoenen repareren”

Hem enkel schoenmaker noemen dekt niet de lading. Willem Vording is schoenhersteller van beroep. Een schoenmaker doet alleen aan reparatie van schoenen. “Ik repareer schoenen en pas ze aan voor mensen die bijzonder schoeisel nodig hebben.”

Vording startte zijn carrière in de tuinbouw. Heel wat anders dan de schoenenwereld, waar hij na tien jaar via zijn vrouw in terecht kwam. Zij werkte in een schoenenwinkel. Daar rommelde Vording op koopavonden weleens met de schuurmachine.

Als schoenhersteller vervangt hij veelal zolen en hakken. Maar ook stikken behoort tot zijn werkzaamheden. Ook komen mensen vaak langs met schoenen die aangepast moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze een beenlengteverschil hebben.

Hij wil vakmanschap leveren en richt zich op het duurdere segment. Zijn specialiteit is de kwaliteits herenschoen. “Bij dure schoenen is het nou eenmaal eerder de moeite waard om ze te herstellen.” De schoenhersteller merkt dat er steeds minder aandacht is voor kwaliteit. Jongeren rennen blind ander de mode aan en kopen om de zoveel tijd nieuwe schoenen. “Jammer”, aldus Vording.

Dit verhaal is onderdeel van de serie ‘Vakmensen’ van Dagblad van het Noorden. In de serie praten mannen en vrouwen uit Groningen en Drenthe over hun vak, opleiding, inspiratie en samenwerking met anderen. Lees het gehele verhaal van Willem Vording hier.