Eerder stoppen onbetaalbaar voor zware beroepen

ROTTERDAM De snelle verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar slaat een fors gat in de pensioenen van werknemers. Dat wordt nog erger als op 1 januari 2018 de pensioenleeftijd naar 68 jaar gaat.

Vooral mensen met zware beroepen betalen de rekening, stelt Jaap Harmsen, directeur van Pensioen Perspectief, een adviesbureau voor pensioenaangelegenheden. De gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken, ligt al jaren op 64, maar de officiële pensioenleeftijd stijgt snel.

,,Volgend jaar moeten werknemers al doorwerken tot hun 68ste”, zegt Harmsen. ,,Elk jaar dat zij eerder met pensioen gaan, kost ze 7 procent. Wie volgend jaar op zijn 64-ste stopt, levert dus zomaar 30 procent pensioen in.”

Die korting komt hard aan. Toch is dat voor veel mensen de harde realiteit, vreest Harmsen. ,,Vooral mensen met zware beroepen halen die hogere pensioenleeftijd niet. Maar ook kenniswerkers die geen fysiek zware baan hebben, ervaren steeds meer werkstress. Ze hebben moeite om alle ontwikkelingen bij te houden op hun vakgebied. Ook voor die groep is het moeilijk om tot 68 door te werken”.

Harmsen roept bedrijven op snel werk te maken van een betere pensioenregeling. ,,Naast het vroegpensioen moet er een deeltijdpensioen mogelijk zijn. Mensen werken dan in deeltijd en krijgen voor de rest al pensioen.”

Ook moet het partnerpensioen kunnen worden ingeruild voor een hoger ouderdomspensioen, dat dan eerder kan ingaan. Zeker nu steeds meer partners zelf een pensioen opbouwen, is een partnerpensioen vaak niet meer nodig, meent Harmsen.

,,De hoog-laaguitkering moet ook voor iedereen mogelijk worden. Dan krijg je de eerste jaren een hogere uitkering en de latere jaren een lagere. Zo kun je de tijd overbruggen tussen je pensioen en de aow-leeftijd.”

Een deel van die voorstellen is al praktijk. Zo is bij pensioenfonds PMT, waar onder andere loodgieters en fietsenmakers bij zijn aangesloten, het deeltijdpensioen populair. ,,Ruim 20 procent groei vorig jaar”, meldt een woordvoerder. Inmiddels is al een op de vier nieuwe pensioenen een deeltijdpensioen.

Het vroegpensioen duikelt juist in populariteit. ,,Veel van onze deelnemers hebben maar een klein pensioen. Die kunnen het zich financieel niet veroorloven eerder te stoppen met werken, hoe graag ze dat ook willen. Voor hen is deeltijdpensioen een uitkomst”, verklaart de woordvoerder.

Bij het ABP daalt het aantal vroegpensioenen al een aantal jaren fors. Toch ging in 2016 nog 45 procent van de mensen die met pensioen gingen met vroegpensioen. ,,Bij ons zitten ook wat minder mensen met zware beroepen”, verklaart een woordvoerster. ,,Bovendien kunnen mensen die extra vermogen hebben, een eigen huis bijvoorbeeld, het zich financieel veroorloven eerder te stoppen en een lager pensioen te krijgen.”

Bij PFZW, het pensioenfonds voor de zorgsector, is het aantal mensen dat eerder stopt nu zo’n 15 procent van het aantal mensen dat met pensioen gaat. Ook het hoog-laagpensioen blijkt populair. Zo kiest bij PFZW een op de drie werknemers die met pensioen gaan al voor die uitkering.