Er zijn meer Nederlandse ceo’s die Peter heten dan directeuren die vrouw zijn

Gister was het Internationale Vrouwendag. Maar hebben we dat in Nederland eigenlijk wel nodig? We zijn best een eind op weg als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw, toch? Dat valt tegen, blijkt uit onderzoek naar gegevens van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Minder dan 5 procent van hun ceo’s is vrouw.

Aan de absolute top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn nog steeds amper vrouwen te bekennen: maar 4,82 procent van de ceo’s is vrouw. Ter vergelijking: er zijn niet alleen veel meer mannelijke bestuurders, maar zelfs net iets meer directeuren die Peter heten.

In de Raad van Commissarissen zijn vrouwen wat beter vertegenwoordigd. Dit soort raden houden toezicht op het bestuur van een organisatie en geeft adviezen. Het wettelijk streefgetal wordt gemiddeld gezien gehaald: 35 procent van de commissarissen is vrouw.

Uurloon

Dan zijn er nog andere kwesties waaruit de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen blijkt. Ze verdienen in Nederland nog steeds niet hetzelfde uurloon, het aantal vrouwen in de Tweede Kamer is sinds 2010 gedaald en het aandeel vrouwelijke deskundigen in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is een magere 23 procent. Zorgwekkend, zegt Aletta Makken, fondsenwerver en maker van een Nederlandse website over Internationale Vrouwendag. ,,Onze ouders en grootouders hebben zo gestreden voor gelijkheid. Op de een of andere manier lijkt het alsof het gevoel van noodzaak weer in is gekakt. Dat is niet oké.” Vrouwen én mannen denken ten onrechte dat het met de ongelijkheid wel meevalt, constateert ze. ,,Heel veel vrouwen, en ook mannen, denken dat het wel meevalt in Nederland, maar we zijn er nog lang niet. Het blijft een punt van aandacht.”

Bron: ad.nl