Estafettestaking basisscholen start in noorden; wordt staken een trend?

De basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe blijven vandaag dicht. De leraren in de drie noordelijke provincies staken. De staking is de eerste van de estafettestaking die door het PO-front in het basisonderwijs is aangekondigd. Ouders vragen zich af of er geen andere mogelijkheden zijn om de eisen van de leraren duidelijk te maken. Wordt staken een trend?

Net als bij de landelijke staking in december staken de leerkrachten in het basisonderwijs omdat ze meer geld willen voor werkdrukverlaging en een hoger salaris. Het akkoord tussen de bonden, de regering en het basisonderwijs van afgelopen vrijdag betreffende het eerstgenoemde punt doet daar niks aan af. De leraren staken door voor een hoger salaris.
 

Lerarentekort

Met het geld voor het verlagen van de werkdruk kunnen extra leerkrachten of klassenassistenten worden ingezet. Echter zijn die amper te vinden. Er is een lerarentekort en er zijn nauwelijks invalleerkrachten. Dit werd recent nog pijnlijk duidelijk toen scholen vanwege de griepgolf leerlingen naar huis moesten sturen. Komende jaren loopt het tekort bij ongewijzigd beleid op tot 11.000 leraren in het basisonderwijs. Het salaris speelt hier een belangrijke rol. Een hoger salaris moet meer jongeren en zij-instromers het onderwijs inlokken.

Leraren, schoolleiders en bestuurders zijn al maanden in gesprek met de nieuwe minister van Onderwijs, Arie Slob. De gesprekken zijn hoopvol, maar het is niet genoeg om de staking uit te stellen of zelfs te voorkomen. De staking in het noorden is de eerste van de geplande estafettestaking. In het hele land blijven elke maand in een andere regio de deuren van basisscholen op slot.
 

Balende ouders

Waar de ouders van de kinderen wel begrip hebben voor de staking, worden ze wel opgezadeld met een probleem. Zo moeten ze opvang regelen voor hun kind(eren) of zelf een vrije dag nemen. ,,Het draagvlak van ouders voor de actie daalt’’, zegt Paul Moltmaker van Plateau met dertien basisscholen in Assen. Directeur Irma Veenhuizen van basisschool De Vuurvogel in Assen had een huilende ouder aan haar bureau. Die kan de opvang niet betalen. ,,We zitten in een wijk met lagere inkomens.’’

Ouders vragen zich steeds meer af of er geen andere manieren zijn dan staken om de eisen van de leraren duidelijk te maken. Jan van de Ven, één van de oprichters van PO in Actie, geeft aan dat ze de ouders meer bij de acties willen betrekken. ,,Het groeiende lerarentekort is ook hun probleem. Het gaat uiteindelijk om hun kinderen die niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen. Het gaat ons niet om gouden deurkrukken voor de scholen en de portemonnee van de leraren, het gaat ons om goed onderwijs.”
 

Trend

Of in maart nieuwe stakingen in een andere regio volgen, is afhankelijk van de toezeggingen die PO-front van de minister krijgt. De laatste maanden lijken er meer stakingen te zijn dan ooit. Naast de basisschoolleraren legden bijvoorbeeld ook de buschauffeurs recent het werk neer. Is staken een trend?

Waarom wordt er eigenlijk meer gestaakt? 2018 is het jaar van de werknemer, zegt Maurice Limmen, voorzitter van CNV: ,,Het geld klotst tegen de plinten en het gaat met corporate Nederland beter dan ooit tevoren. De bedrijfswinsten zijn torenhoog, maar die gaan nu vooral naar aandeelhouders en investeerders. Het wordt hoog tijd dat hardwerkend Nederland daar ook eindelijk van profiteert.”
 

Laatste redmiddel

In de sectoren die in de lift zitten, moet nu echt boter bij de vis, stelt hij. ,,Zeker als we zien dat de lonen zelfs in het economisch topjaar 2017 nog steeds achterblijven. We sluiten acties zoals bij het openbaar vervoer en onderwijs in andere sectoren niet uit.”

Kees de Vos van vakbond CNV vindt staken ,,een laatste redmiddel”. ,,We doen dat alleen als we er echt niet met praten uit kunnen komen. Het is niet zo dat we zitten te wachten tot we weer kunnen gaan staken. Maar het is vaak wel dé manier om de onderhandelingen een zetje te geven.”

Bron: DvhN & AD