Extreme drukte voor pakketbezorgers

Pakketbezorgers maken deze dagen overuren. De feestdagen komen eraan en iedereen slaat cadeau’s in. De drukte werd nog eens extra gestimuleerd door Black Friday, Cyber Monday en Alibaba’s Singles DayBij postsorteercentrum van PostNL in Kolham is het de drukste week van het jaar.

De week voor Sinterklaas is sinds een paar jaar voor pakketbezorgers de drukste week van het jaar. Landelijk worden dagelijks meer dan een miljoen pakketten bezorgd. Jens Jeuring, depotmanager van het sorteercentrum van PostNL in Kolham legt uit: ,,Vroeger was de week voor kerst het drukst, maar door het teruglopen van het aantal kerstpakketten is dat nu deze week. De combinatie van Sinterklaas en dagen zoals Black Friday en Cyber Monday draagt daar natuurlijk aan bij.’’

Enorme groei

De afgelopen tien jaar is het aantal pakketten dat wordt bezorgd jaarlijks met 8 à 10 procent gegroeid. ,,De afgelopen twee jaar is de groei in een nog hogere versnelling gekomen. 2016 was een ontzettend druk jaar en tijdens deze piekdagen hebben we nog meer pakjes verwerkt.’’ De grootste groeier is kleding, maar ook elektronica zit nog steeds in de lift. 

De pakketten worden met vrachtwagens vanuit diverse locaties aangevoerd. Ze zijn hoofdzakelijk afkomstig van Primera’s en Jumbovestigingen, maar ook van webwinkels als Zara en Adidas en regionale webshops als Ziengs in Assen en de erotische groothandel EDC in Veendam.

214 bezorgroutes

De chauffeurs van PostNL in Kolham brengen ze rond in heel Nederland. Pakketten buiten het Noorden worden naar andere grote sorteercentra in het land gereden. In Groningen en een flink deel van Drenthe worden ze thuisbezorgd.

Voor de chauffeurs zijn 214 bezorgroutes uitgestippeld, waarmee elk gehucht wordt aangedaan. Het gebied rond Coevorden, Hoogeveen en Meppel wordt bediend vanuit het postsorteercentrum in Zwolle. PostNL probeert de pakketten binnen tijdssegmenten van twee uur aan te bieden. Voor de ongeveer vierhonderd medewerkers is het flink aanpoten. Jeuring: ,,We moeten alle schouders eronder zetten, zodat mensen met een goed gevoel Sinterklaas en kerst kunnen vieren. Als de cadeaus niet op tijd arriveren, dan houden ze ons daarvoor verantwoordelijk. Het is extreem druk, maar we kunnen het aan.’’