U bent hier

Fabeltje - Uit je comfortzone

Redactie Ambitie
9 oktober 2018

Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van de baas te horen dat het 'anders moet'. Richard Engelfriet helpt u uit de brand en scheidt de zin van de onzin.

Henk werkt bij een middelgroot it-bedrijf. Tijdens zijn functioneringsgesprek krijgt hij van zijn baas te horen dat hij wat vaker ‘uit zijn comfortzone’ moet komen. Maar wat moet Henk met dat advies?

Arme man. Hij functioneert niet echt lekker en moet nu ook nog uit zijn comfortzone komen. Zijn baas zegt dat buiten de comfortzone the magic happens. En hij is niet de enige die dat zegt. Je hoort dezelfde boodschap bij talloze trainingsbureaus en coaches. Maar klopt het ook?

Absoluut niet. Hier is sprake van een fabeltje. Bel gerust de universiteit van Harvard, Yale of Princeton: je zult geen wetenschappelijk onderzoek vinden dat het sprookje onderbouwt.

Dat iemand uit zijn comfort zone moet komen voor meer succes, is gebaseerd op anekdotisch bewijs. Je kunt het net zo makkelijk omdraaien: succesvolle mensen presteren zo goed doordat ze altijd zichzelf blijven.

Uiteraard zijn er prachtige verhalen te vinden over mensen van wie het succes louter te danken is aan hun wilde avonturen. We kennen allemaal wel een ingedutte accountant die succesvol fotograaf werd. Maar wat moet stervoetballer Lionel Messi met het advies een carrière als korfballer te beginnen?!

Het nemen van risico’s vinden we alleen leuk als het avontuur goed afloopt. Als het niet goed afloopt, heet het opeens ‘dat er te grote risico’s’ zijn genomen. Denk maar aan de ondernemers van Chickfriend met hun fipronil. Niemand prees die mensen voor het feit dat ze uit hun comfortzone kwamen.

Mijn advies aan Henk is simpel: hij moet zijn baas vragen wat nu echt de bedoeling is. Moet hij gaan bungeejumpen? Meer omzet genereren? Minder fouten maken? Bazen die enkel roepen dat je uit je comfortzone moet komen, verlagen zich tot hetzelfde niveau als horoscooplezers die je vertellen dat je aura dof oogt.

Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schrijft managementboeken.

Tags: 
Werkvloer

Meer nieuws

Een gezond organisatieklimaat in zorgorganisaties heeft een lager verzuim en gezondere medewerkers tot gevolg. Dat blijkt uit...
Het aantal unieke (online) vacatures in de zorg is in een jaar tijd met 60 procent gestegen. In totaal waren er 27.275 openstaande...
Flexwerkplekken worden veelal als positief gezien. Maar wat als je geen geschikte plek meer kan vinden? In het onderkomen van het...
Joost van Zanden (28) denkt dat de omscholing tot software engineer een van de beste keuzes uit zijn leven is geweest. „Na mijn studie...
Duizenden vacatures, maar onvoldoende mensen om ze te vullen. De Noord-Nederlandse IT-sector kampt met een zeer krappe arbeidsmarkt. IT...