Feiten en fabels over studenten en geld

Geld en jongeren. In het ene geval gaat het beter samen dan in het andere. Maar er doen vele fabels de ronde over hoe jongeren met geld omgaan. Jeroen Poels, CEO van studentenuitzendkantoor Deltaworx, besloot vijf bekende stellingen over jongeren en hun geld eens te toetsen bij 170 jongeren met een studentenjob.
 

1. “Studenten kunnen niet sparen.”

Conclusie: FABEL

Slechts één op de vijf jobstudenten geeft al zijn of haar verdiende geld binnen een jaar uit. De overige jobstudenten sparen, en dertig procent zet zelfs meer dan 750 euro opzij.
 

2. “Jobstudenten verdienen beter dan een starter.”

Conclusie: FEIT & FABEL

Het gemiddelde salaris van een student die een maand werkt is ongeveer 1.800 euro netto. Een startersloon is gemiddeld zo’n 1.700 euro netto per maand. “Maar je moet er rekening mee houden dat een starter het hele jaar door werkt, terwijl een jobstudent slechts 475 uur kan werken zonder daarop belast te worden”, aldus Poels. Kortom: op basis van een maand kan een student dus meer verdienen, maar op de lange termijn is dit niet het geval.
 

3. “Studenten geven al hen geld uit aan feesten.”

Conclusie: FEIT

Kijkend naar de top vijf van zaken waar studenten het meeste geld aan uitgeven, zien we eten en drinken als nummer 1. Een plek daaronder staat reizen, terwijl vrijetijdsactiviteiten (bioscoopbezoek, bowlen etc.), kleren kopen en muziekfestivals of concerten de top vijf compleet maken. “Geld verdienen staat voor jongeren dus parallel met quality time”, concludeert Poels.
 

4. “Studenten krijgen tegenwoordig alles van hun ouders.”

Conclusie: FABEL

Jongeren die geld van hun ouders krijgen, geven aan dat dit geld zeker niet zomaar overal aan uitgegeven wordt. Vooral aan de studie dragen ouders vaak bij. Zelf betalen jongeren vooral voor vrijetijdsactiviteiten, reisjes en transport. Eén op de vijf studenten liet weten geen financiële steun meer te krijgen van zijn of haar ouders.
 

5. “Jobstudenten verloochenen hun studies om meer te kunnen verdienen.”

Conclusie: FABEL

Voor studenten geldt een maximum aantal van 475 uur om per jaar te werken. Gemiddeld werken ze op jaarbasis echter 27 uur. Goed voor zo’n 3.000 euro per jaar. Een duidelijke fabel dus. Volgens Poels kunnen de meeste studenten hun werk goed plannen.

 

Bron: Jobat.be