Flexwerken niet populair

Een ruime meerderheid van de Nederlanders ziet helemaal niets in een flexibel arbeidscontract. Uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van vakbond CNV blijkt dat kiezers pleiten voor een socialere arbeidsmarkt die werknemers bescherming en zekerheid biedt.

Ongeveer 85% van de kiezers geeft aan liever een vast dan een flexibel arbeidscontract te willen. Opvallend is dat zelfs kiezers van liberale partijen zoals de VVD (77%) en D66 (87%) kiezen voor vast en zeker werk.

De Telegraaf meldt dat dit volgens Maurice Limmen, CNV-voorzitter, een duidelijk signaal is aan de politiek. Hij stelt dat er veel onrust is in de samenleving en dat mensen zich zorgen maken over de toekomst.

Steeds meer flexcontracten en zzp’ers
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna 5,2 miljoen werknemers momenteel een vast contract hebben. Er zijn nu 1,9 miljoen mensen met een flexcontract en nog eens 1,4 miljoen zelfstandigen. Het aantal flexcontracten en zzp’ers gaat de komende jaren waarschijnlijk alleen maar verder groeien. Bovendien verdwijnen er steeds vaker banen vanwege digitalisering en robotisering,

Tijd voor verstandig beleid
Volgens Limmen wordt het daarom tijd dat er verstandig beleid wordt gevoerd. ,,We merken, ook vanuit onze achterban, dat de meeste mensen klaar zijn met allerlei schijnargumentatie.”

Over onderwerpen als het ontslagrecht en het voorstel van werkgeversvereniging AWVN om de transitievergoeding te gebruiken voor scholing zijn duidelijke afspraken gemaakt in de Wet Werk en Zekerheid. Limmen wil niet dat deze wet zomaar over boord wordt gegooid. Er liggen volgens hem serieuze problemen op tafel waarover moet worden gepraat.

Bron: De Telegraaf
Afbeelding: Pexels