Flirten op de werkvloer, 1 op de 5 doet het wel eens.

Bij de kerstborrel wordt het soms wel erg gezellig. Het blijft niet altijd bij onschuldig geflirt. Een op de vijf Nederlanders heeft weleens wat met een collega uitgespookt, zo blijkt uit onderzoek.

Voor het onderzoek naar flirten op de werkvloer vroeg Multiscope in opdracht van datingsite Parship ruim 1.000 Nederlanders naar hun meningen en ervaringen op dit gebied. 

Het blijkt allesbehalve een dooie boel op de Nederlandse werkplek. Twintig procent van de ondervraagden geeft aan weleens meer met een collega te hebben gedaan dan een goed gesprek voeren. Zeven procent zegt zelfs dat de spanning zo hoog opliep dat dit leidde tot seks op de werkplek.

Andere baan zoeken

Anders dan deze cijfers misschien doen vermoeden, wordt dit soort contacten op de werkvloer niet door iedereen geaccepteerd. Een op de tien ondervraagden zegt het zo ongepast te vinden dat ze een andere baan zouden zoeken als ze zich aangetrokken zouden voelen tot een collega.

Er is wel een klein verschil in opvatting tussen singles en mensen met een relatie. Van de ondervraagden met een relatie vindt 53 procent dat flirten op het werk niet kan. De vrijgezelle ondervraagden zijn iets milder gestemd. Van hen vindt juist 60 procent dat flirten met een collega moet kunnen.

,,Bij het onderzoek merk je vooral dat mensen duidelijk verschil maken tussen flirten en een stapje verder,’’ zegt Femke van der Hoeven van Parship. ,,Flirten op de kerstborrel bijvoorbeeld vindt men dan wel kunnen. De sfeer is wat losser dan normaal en na een glaasje alcohol stap je toch makkelijker op elkaar af. Maar daarna door met een one night stand is toch even iets anders.’’

Broeierige blikken werpen naar een directe collega is ook niet hetzelfde als flirten met de baas. Toch zegt 10 procent van de vrouwelijke ondervraagden weleens verliefd te zijn geworden op een leidinggevende. Voor mannen is dit de helft, 5 procent. ,,Dat kan komen omdat er gemiddeld nog steeds meer mannen in leidinggevende functies zitten dan vrouwen, maar het kan ook zijn dat mannen dat minder snel durven bij een vrouw die in een hogere functie zit,’’ stelt Van der Hoeven.     

bron: ad.nl