FNV biedt hulp aan jonge talenten

Geen burn out vóór je dertigste? FNV helpt jonge professionals hun kwaliteiten in beeld te brengen in de zoektocht naar een carrièrepad. Mede-initiator Alianne Westra vertelt.

Weten jongeren zó slecht wat ze kunnen dat een hulptraject nodig is?

„Uit onderzoek dat we voor FNV deden, bleek dat veel (bijna) starters op de arbeidsmarkt het lastig vinden om zichzelf te profileren. Jonge professionals zijn minder goed in staat tot zelfreflectie. Ze vinden het moeilijk om een beeld van zichzelf over te brengen. Mensen worden verlegen en bescheiden als ze over hun eigen kwaliteiten en talenten moeten vertellen.”

Waarom moet je dat kunnen?

„De samenleving is zo sterk geïndividualiseerd. Ieder bedrijf is tegenwoordig bezig met talentontwikkeling, het versterken van vaardigheden. Ervaring is minder belangrijk geworden. Daar moet je je als jongere bewust van zijn, want het is echt een hype. Neem het video-solliciteren, waarbij werkgevers vragen naar een introductievideo van jezelf als aanvulling op je cv. Wat zeg je en wat doe je? Als je er niet klaar voor bent, val je buiten de boot op de arbeidsmarkt of kom je op een verkeerde plek terecht.”

Dus wat moet je leren?

„Je moet jezelf neerzetten als de beste versie van jezelf. Niet alleen omdat je een baan zoekt, maar ook omdat je daarmee je werkgeluk vergroot. Er is een reden dat er zoveel jongeren op hun dertigste met een burn-out thuiszitten. Hoe kom je op een werkplek die jij zo leuk mogelijk vindt? Door te weten wat je talenten en ontwikkelpunten zijn. Natuurlijk kun je switchen van baan. Maar liever van tevoren al weten waar je op je plek bent.”

Hoe gaat FNV dat jonge professionals bijbrengen?

„Met de FNV Talent Tool, een traject van twee bijeenkomsten die elk een dagdeel duren. Vanuit het FNV-principe ‘leden voor leden’ doen we in groepen oefeningen met elkaar die talent en kwaliteit in beeld brengen. En hoe je deze inpast in je carrièretraject. Zie het als een soort intervisiegroep, met ondersteuning van coaches. Wie daarna nog verder wil, kan door met een individueel coachingstraject.”

Talent Tool

FNV trapt haar Talent Tool op donderdag 1 juni af met een startbijeenkomst. In het vakbondshuis aan de Leonard Springerlaan in Groningen vertellen initiators Alianne Westra en Dion Hoekstra van 16.00 tot 18.00 uur over de invulling van het traject. Vooraf aanmelden per email via fvntalenttool@gmail.com. De cursus is gratis voor FNV-leden.