FNV op de barricade in Brussel tegen e-kaart

BRUSSEL Ruim honderd FNV-leden demonstreren woensdag in Brussel tegen een plan van de Europese Commissie dat het voor zelfstandigen en bedrijven makkelijker maakt hun diensten over de grens aan te bieden.

De vakbond is bang dat het voorstel nog meer druk zet op arbeidsvoorwaarden en de kans op een vaste baan. FNV denkt dat de invoering van de zogeheten e-kaart vooral in de bouw, de schoonmaak en de verzekeringsbranche voor problemen kan zorgen.

,,De Europese Commissie zet hiermee de deur wagenwijd open voor oneerlijke concurrentie op arbeidskosten”, stelt FNV-bestuurder Tuur Elzinga. ,,Een eenmaal afgegeven e-kaart geeft blijvende toegang tot de andere lidstaat en controle en handhaving zijn dan bijna niet meer mogelijk. Je ziet dan ook direct nieuwe schijnconstructies opdoemen.”

Het Europese Parlement houdt woensdag een openbare hoorzitting over de e-kaart. Na de demonstratie op het Place du Luxembourg willen de vakbondsleden ook in gesprek gaan met Europarlementariërs. Ook vakbondsleden uit België en Frankrijk doen mee aan de actie.