Friese werkloosheid gedaald

De werkloosheid in Friesland is vorig jaar gedaald naar een niveau van 6,3 procent van de beroepsbevolking. In het piekjaar 2014 was dit nog 8,0 procent.

In Groningen was de werkloosheid vorig jaar 7,4 procent tegen 8,5 procent in 2014. Drenthe noteert cijfers van 6,1 procent vorig jaar en 7,3 procent op het hoogtepunt van de crisis, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het Zeeuwse Veere kwam als beste uit de bus, daar was de werkloosheid met 3,7 procent het laagst van alle gemeenten.

Volgens het statistiekbureau lieten vrijwel alle delen van het land vorig jaar economische groei zien, behalve Groningen. Door het verder terugschroeven van de aardgaswinning nam de economie daar net als in 2015 in omvang af. Ook in Friesland was sprake van een aardgaseffect, aldus het CBS.

Inclusief aardgaswinning kromp de economie van Groningen met 1,7 procent en kenden Friesland en Drenthe een groei van respectievelijk 1,7 en 1,5 procent. Wanneer de gaswinning niet wordt meegerekend was in deze provincies echter sprake van 2,2 tot 2,3 procent groei.

Landelijk groeide de economie met 2,2 procent. Het Noorden levert heeft een bescheiden bijdrage aan de nationale economie. Friesland en Groningen zijn beide goed voor 3 procent, Drenthe voor 2 procent. Ter vergelijking: De economische zwaartepunten Noord- en Zuid-Holland dragen beide 21 procent bij, Noord-Brabant heeft een aandeel van 15 procent.