Gebrek aan technici is lastig voor Alliander

Het grote netwerkbedrijf Alliander zit nog met ruim 150 vacatures voor technici die amper te vullen zijn. Door de aantrekkende economie wordt weer volop gebouwd en daarom zijn er ook meer verzoeken voor aansluitingen op het elektriciteitsnet. Alliander komt eigenlijk specialistische technici tekort om aan die vraag te voldoen.

De tijdige uitvoering van werkzaamheden staat onder druk, zo waarschuwt het moederbedrijf van netbeheerder Liander, dat eerder dit jaar al stelde in zijn groei te worden geremd vanwege het gebrek.

Alliander zag de winst afgelopen halfjaar terugvallen naar 93 miljoen euro, van 232 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam echter volledig doordat er in 2016 nog een forse boekwinst werd gemaakt met de verkoop van netwerkbedrijf Endinet. Het operationeel resultaat en de investeringen bleven stabiel.

Ook hoogspanningsnetbeheerder TenneT kwam vrijdag met halfjaarcijfers. Die zag omzet en bedrijfsresultaat oplopen, maar was met 750 miljoen euro wel minder kwijt aan investeringen. In de eerste helft van vorig jaar werd hier door TenneT nog 875 miljoen euro in gestoken.