Gezond organisatieklimaat levert in zorg flink lager verzuim op

Een gezond organisatieklimaat in zorgorganisaties heeft een lager verzuim en gezondere medewerkers tot gevolg. Dat blijkt uit wetenschappelijke toetsing in de zorg van de Aanpak Organisatieklimaat (AOK). De AOK is ontwikkeld door IZZ in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en deze werd de afgelopen periode getest in tien zorgorganisaties.

Het organisatieklimaat in de teams die volgens de AOK hebben gewerkt, is aantoonbaar verbeterd. Niet alleen op korte, maar ook op de lange termijn. Zo voelen medewerkers zich uit die teams minder lichamelijk en emotioneel uitgeput. Het werkgerelateerd zorggebruik ligt in de deelnemende teams uiteindelijk bijna 43% lager voor geestelijke klachten en ruim 63% voor lichamelijke klachten, ten opzichte van de controleteams.
 

Gezonder en veiliger

Binnen de AOK-teams lag ook het werkgerelateerd (zelf gerapporteerde) verzuim lager (41 procent) dan in de overige teams. Een halfjaar na de uitvoering is dit percentage zelfs opgelopen tot ruim 68 procent.

Bovendien laten medewerkers van de teams die de AOK hebben uitgevoerd gezonder en veiliger gedrag zien. De teamleiders van deze teams beoordelen daarnaast de kwaliteit van de geleverde zorg een halfjaar na afloop ook hoger dan de teamleiders van de niet-AOK-teams die de aanpak niet hebben uitgevoerd.

Het hele rapport ‘Praktijktoets Aanpak Organisatieklimaat’ is te downloaden via deze link.