(Gratis) lekkernijen op het werk leveren 1300 calorieën extra

Taart op kantoor! Want: collega jarig. Of iemand werkt er een jaar. Wellicht valt er een mooi resultaat te vieren. Bij vergaderingen een schaaltje met koekjes op tafel. Herkenbaar voor velen en net zo velen genieten ervan. Maar ongemerkt zorgen die lekkernijen voor flink wat extra calorieën.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het eetgedrag van 5222 werknemers. Zeven dagen lang moesten ze bijhouden wat ze zoal eten en drinken, thuis en op het werk. De onderzoekers keken hierbij wat de deelnemers kochten op de werkplek, bijvoorbeeld in de bedrijfskantine of uit de automaat, en wat ze gratis kregen aangeboden, bijvoorbeeld traktaties bij verjaardagen.
 

Lege calorieën uit verzadigd vet en suikers

Opvallend was dat er maar weinig zaken op de lijsten stonden die een hoge voedingswaarde hadden, zo liet epidemioloog Stephen Onufrak van de Centers for Disease Control weten tegenover CNN. Het resultaat? Gemiddeld namen de deelnemers 1300 calorieën per week extra tot zich. Dit waren vooral zogenaamde lege calorieën uit vast, verzadigd vet en toegevoegde suikers.
 

Zeventig procent uit gratis eten en drinken

Zeventig procent van deze calorieën kwam uit gratis eten en drinken. De onderzoekers raden werkgevers aan goed te letten op de kwaliteit van het eten dat te verkrijgen is op het werk, zowel in de kantine als op sociale momenten, zo stelt Onufrak. ,,Omdat zoveel van het voedsel dat werknemers tot zich namen gratis was, zouden werkgevers er ook goed aan doen een ‘gezond bijeenkomstbeleid’ op te zetten. Zo kan het aanbieden van gezonde opties bij vergadering en sociale gelegenheden gestimuleerd worden.” 

Bron: AD Werkt