Groeiend aantal scholieren met bijbaan; zorgen bij vakbond

Ruim 236 duizend scholieren tussen de 15 en 20 jaar in het voortgezet hadden in 2018 betaald werk. Met dit aantal tikt het aantal scholieren dat een bijbaan heeft bijna de 50 procent aan. In 2013 was dit nog een krappe 42 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in de Jeugdmonitor, die volgens FNV Jong niet problematisch zijn. De reden waarom scholieren een baantje nemen is dat wel.

Het leven wordt voor jongeren steeds duurder, laat Frederique Zebeda van FNV Jong weten. De cijfers verbazen haar dan ook niet. Daarnaast vindt de jongerentak van de FNV dat het sociaal leenstelsel een grote rol speelt. „Veel jongeren willen geen eindeloze schuld. Dus kiezen ze voor een baantje in de avonduren of in het weekend om dat te beperken. Een goede manier om kennis te maken met de arbeidsmarkt, maar we zien ook dat het ten koste kan gaan van de studie.”

Stress

Naast de negatieve invloed op de schoolresultaten, zorgen bijbaantjes volgens Zebeda ook voor een hogere druk naast de studie. „Want je wil als student ook nog sporten en sociale activiteiten ondernemen. Dat zorgt voor stress. Mogelijk is dat een verklaring waarom een groeiend aantal scholieren kampt met burn-out klachten.”

Havo-scholieren hebben het vaakst een bijbaan (54 procent), met kort daarachter vwo’ers (49 procent) en vmbo’ers (47 procent). Verreweg de meeste werkenden zijn vakkenvuller, maar ook baantjes in de horeca zijn in trek. Dat is volgens de FNV vooral omdat dit werk in de avonduren kan. Zo kunnen scholieren de weekenden vrijhouden.

Afbeelding: Shutterstock