Hbo’er komt op pootjes terecht

MAASTRICHT Driekwart van de afgestudeerden uit het hoger beroepsonderwijs vindt binnen vijf jaar een baan op hbo-niveau.

Dat blijkt uit onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Ruim twee jaar geleden waren er grote zorgen over de perspectieven voor hbo’ers. Ze zouden ‘magere’ kansen hebben op de arbeidsmarkt.

,,we zijn positief verrast”, zegt ROA-onderzoeker Barbara Belfi over de uitkomsten van het meest recente onderzoek. ,,We kunnen vaststellen dat hbo’s studenten goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.”

ROA voert jaarlijks de HBO-Monitor uit om te ontdekken hoeveel afgestudeerde hbo’ers na aan het werk zijn en op welk niveau ze werken. Hoe het op de langere termijn met ze gaat, is nu voor het eerst ook onderzocht. 2600 studenten die in 2011 afstudeerden zijn in de winter van 2015/2016 opnieuw ondervraagd over hun carrière.

Van alle hbo-opgeleiden uit 2011 had 80 procent vijf jaar later een baan op niveau. Van hen heeft 86 procent een vaste baan, tegenover 62 procent bij aanvang van hun loopbaan. 3 procent is werkloos.

Degenen die zijn opgeleid voor gezondheidszorg, techniek en onderwijs hebben de meest stabiele carrière. Ze komen meestal binnen een jaar na afstuderen aan een baan die aansluit bij hun opleiding en zitten na vijf jaar nog steeds op dezelfde plek. Na vijf jaar werkt 79 procent op hbo-niveau.

Studenten die kozen voor studies binnen taal en cultuur, economie, gedrag een maatschappij en landbouw zochten na het afstuderen langer naar een baan op niveau, maar 60 procent vond die binnen vijf jaar ook.

Hbo’ers die na het behalen van hun diploma in callcenters en kroegen werken, omdat ze geen baan kunnen vinden, komen vaak alsnog op hun pootjes terecht. Vijf jaar na het behalen van hun diploma blijkt 75 procent wel een baan op hbo-niveau te hebben én in de sector waarvoor ze opgeleid zijn.

Overigens is het wel zo dat wie niet binnen een jaar na afstuderen een baan heeft, ook de grootste kans heeft om werkloos te blijven. 14 procent van de werklozen in 2011 had vijf jaar later ook geen werk.