Help! Ik heb een akelige baas!? 5 tips die je helpen

Daar zit je dan met je goeie gedrag. De werkdag is amper begonnen of de moed zakt je in de schoenen. Het eerste verwijt van je baas is alweer een feit. Of misschien nog erger: jouw baas ziet je helemaal niet staan. Nooit krijg je waardering voor jouw harde werken. En dat frustreert.

40% van de Nederlanders geeft aan ontevreden te zijn over zijn/haar baas (manager/ leidinggevende). Een groot deel besluit daarom te solliciteren. Maar helaas blijft het beoogde effect vaak uit. De kans dat je weer een vervelende baas treft is best reëel. 

Dus voor je besluit om die reden te solliciteren deel ik graag 5 tips met je: 

1. Heb nog even geduld

Problemen lossen zich vaak vanzelf op. Bijvoorbeeld als de organisatiestructuur wijzigt en er managementlagen verdwijnen (steeds meer organisaties stappen over op zelfsturende teams). Of wie weet pakt jouw baas binnenkort zelf de biezen. Vele bazen zijn carrièregericht en switchen geregeld van baan.
 

2. De kunst van het loslaten 

We hebben vaak de neiging om problemen groter te maken dan ze zijn. Ons brein is erg gefocust op negatieve gebeurtenissen. Probeer de negatieve gedachten over je baas los te laten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer de komende tijd eens te focussen op de leuke aspecten van je werk. 
 

3. Observeer of bespreek het met een collega

Er is vast iemand op het werk die goed kan opschieten met je baas. Observeer diegene een tijdje en let op hoe hij of zij omgaat met je baas. En als je de collega vertrouwt, bespreek dan je worsteling en vraag naar adviezen hoe je de relatie kunt verbeteren.
 

4. Sein de P&O- of HRM-afdeling subtiel in

Er zijn vast momenten waarop je een collega van de HRM- of P&O-afdeling spreekt. Bijvoorbeeld in een vergadering, workshop of in een jaarlijks evaluatiemoment. Of denk aan een medewerkerstevredenheid onderzoek. Via dit soort wegen zou je je ongenoegen over je leidinggevende subtiel kunnen uitspreken.

 

5. Ga het gesprek aan 

Vaak zijn we ons niet bewust van ons gedrag. Dit kan ook gelden voor je baas. Confronteer je baas op een rustig moment met zijn of haar gedrag en wat dit met jou doet. Toegegeven, dit is een lastige en spannende optie. En mogelijk gooi je al je eigen glazen in; maar je hebt het tenminste geprobeerd (goed voor je geweten). En kunt dan alsnog besluiten te solliciteren.

 

Pieter Dijkhuis – Xpressy Company

Missie: Mensen inspireren om hun talent in werk tot uitdrukking te brengen.
Specialismes: Carrière-advies en Personal Branding