Het aantal WW-uitkeringen in Friesland lag in december veel hoger dan een jaar eerder (vooral jongeren zitten zonder werk)

Vooral onder jongeren ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van het UWV.

In december waren er in Friesland meer uitkeringen, wat gebruikelijk is in deze maand omdat de werkgelegenheid in sommige sectoren (de bouw, landbouw, uitzendbedrijven en horeca) dan afneemt. Volgens het UWV versterkt de lockdown en het coronavirus in het algemeen dat effect. Eind december telde Friesland 10.083 uitkeringen, ruim 8 procent meer dan een maand eerder.

Door steunmaatregelen van het kabinet konden in de eerste maanden na de uitbraak van het virus, veel banen worden behouden. Toch stegen de uitkeringen. Vergeleken met december 2019 lag het aantal uitkeringen in de provincie nu dik 20 procent hoger.

Uit UWV-cijfers blijkt dat de toename het grootst is onder jongeren. In de leeftijdscategorie tot 27 jaar gaat het om een stijging van 47 procent in een jaar tijd. ‘Jongeren werden in het begin van de crisis snel en hard geraakt. Dit komt doordat ze vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel of zelfs alle omzet verloren, zoals de horeca en detailhandel non-food’, verklaart het UWV. ‘Jongeren hebben over het algemeen nog niet lang WW-rechten opgebouwd en ontvangen daardoor slechts kort een WW-uitkering.’