Het begin van de reis van je leven

Leren varen op ieder schip overal ter wereld of werken aan schepen. Ooit aan gedacht?
Scheepvaart: misschien wel het mooiste en beste begin voor de rest van je leven. Digitaal, divers, teamwerk, flexibel zijn, aanpakken, avontuur. In Harlingen en IJmuiden ben je welkom.

Je ziet en beleeft het. Hoe het is aan dek, hoe een groot schip beweegt. Hoe de machinekamer er uit ziet. Wat er gebeurt als er brand is aan boord. Wat doe je als jij en je collega’s ergens naar toe moeten varen waar je nog nooit bent geweest? In Harlingen en IJmuiden hebben de Maritieme Academie Harlingen en Nova College hele gave simulatoren staan. Dat zijn kamers vol beeldschermen en andere apparatuur waarop je alles kunt zien en beleven zoals het echt is aan boord. Dan lijkt het of je op de Rijn of Waddenzee vaart of aanlegt in de haven van Rotterdam of Duisburg. Met jou als kapitein of stuurman op een 110 meter lang containerschip, op een coaster vol lading of op een passagiersschip vanuit Zwitserland naar Nederland. Leren voor binnenvaart of zeevaart? Jouw reis begint in Harlingen of IJmuiden.

Scheepvaart. Misschien heb je er nooit aan gedacht. Varen is weten wie je bent en wat je kunt. Klopt. Het is avontuur. Dat klopt. Het betekent werken met andere mensen. Klopt. Het is ontdekken, inspelen op wat morgen komt. Klopt ook. Jörn Boll van de Maritieme Academie Harlingen en Patrick Randel van Nova College: ,,Scheepvaart is een geweldig begin van de rest van je leven, wat je later ook precies gaat doen.” Samen bieden ze opleiding en training voor de binnenvaart en de zeevaart. ,,Bij ons leer je varen op elk type schip, overal ter wereld. Dichtbij huis of verder weg.”

Vanaf de basisschool ben je al welkom. En ook als je al jaren vaart. Jörn Boll: ,,Denken en doen, het geldt voor jonge mensen en voor mensen die al lang in de binnenvaart werken. Omdat we een professioneel simulatoraanbod hebben, kunnen we de praktijk aan boord van bijna ieder schip, op ieder vaarwater, denkbare locatie en onder alle gewenste omstandigheden nabootsen. Onze simulatoren bieden de meest uitgebreide praktijk in de veilige omstandigheden van een leslokaal, zodat we je leert wat varen in het echt betekent.”

Patrick Randel: ,,Scheepvaart en leren varen, is de meest diverse MBO- opleiding die je kunt bedenken. Je leert gebruik te maken van machines en apparatuur, van digitale technologie, je leert elkaar te vertrouwen, samen te werken, je leert communiceren, je leert je talen en inspelen op het onverwachte. Je kunt voltijd studeren of in deeltijd, je kunt overal stage lopen, van containerschip tot cruiseschip. Scheepvaart is aanpakken en hoogwaardig worden opgeleid. Wij verzorgen vaarbevoegdheden tot naar het hoogste niveau. Met baanzekerheid, want de toekomst is goed. Je bent van harte welkom, ook als je nog nooit aan boord van een schip bent geweest. Tot in IJmuiden en Harlingen, want daar begint je reis!”