Hitte op de werkvloer – 5 tips om met de warmte om te gaan

Het RIVM heeft voor deze week het Nationaal Hitteplan voor zeven provincies in het midden en zuiden van Nederland geactiveerd. Maar overal is het warm. Op Arboportaal en op de site van FNV worden tips gegeven hoe mensen op de werkvloer om kunnen gaan met hoge temperaturen. NU.nl zette de handigste op een rijtje:

 

1. Pas op voor warmtestuwing en uitdroging

Als mensen meer warmte produceren dan afvoeren, is er sprake van warmteopslag of warmtestuwing. Bovendien kunnen spieren bij warmte oververhit raken, waardoor hun effectiviteit afneemt. Ook kan het concentratievermogen verminderen als mensen langer dan een uur worden blootgesteld aan warmte. Dit kan volgens Arboportaal leiden tot een grotere kans op ongevallen.

 

2. Ga na of werken in de warmte wel noodzakelijk is

Werkgevers moeten doen wat ze kunnen om gezondheidsklachten door warmte te voorkomen. Zij kunnen in de eerste plaats nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is.

Verder zouden werkgevers de duur van werkzaamheden in de hitte kunnen verkorten en het werk deels op een koelere plek kunnen laten uitvoeren. Ook kunnen werkgevers koele dranken aanbieden.

 

3. Voer een tropenrooster in

Als de warmte op de werkplek moeilijk of niet te beperken is, zouden werkgevers een tropenrooster kunnen invoeren met aangepaste werktijden, een verkorting van de werktijd en extra pauzes.

 

4. Vermijd op kantoor werken bij direct invallend zonlicht

Probeer op kantoor niet te werken bij direct invallend zonlicht. Het zonlicht zorgt voor extra warmteontwikkeling. Bovendien kan het leiden tot verblinding en beeldschermwerk verstoren.

 

5. Pas op bij werken in de zon

Werknemers die in de buitenlucht werken, zoals tuinmannen en bouwvakkers, hebben niet alleen te maken met een eventuele verstoring van de warmtebalans, maar ook schadelijke uv-straling van de zon. Zij zouden zich om de twee uur goed in moeten smeren. Werken zonder hoofdbescherming kan bovendien leiden tot een zonnesteek.