Hoe doe je dat nou, goed netwerken? We zetten zeven tips op een rij

Of het nou is om een nieuwe baan te vinden, klanten te binden of gewoon om interessante mensen te leren kennen, een goed netwerk is ontzettend waardevol. Maar hoe doe je dat nou, goed netwerken? We zetten zeven tips op een rij.
 

1. Een goede voorbereiding

Waarschijnlijk is dit een open deur die wordt ingetrapt, maar daardoor niet minder belangrijk om te noemen. Een goede voorbereiding maakt effectief netwerken gemakkelijker. Ben je er ten eerste van bewust waar je heen gaat en met welk doel. Ben jij actief op het gebied van Online Marketing, zoek dan ook de evenementen die relevant zijn voor jouw werkgebied. Zo heb je weinig te zoeken op een netwerkborrel waar geen enkele link is met de digitale wereld.

Ten tweede is het handig te kijken of je van te voren een lijst met mensen kunt vinden die zich hebben aangemeld voor het event. Bekijk deze lijst en bedenk met wie je graag wilt praten en waarom. Zoek informatie over deze personen op en pak enkele potentiele gespreksonderwerpen op.
 

2. Bepaal je eigen doelen

Bedenk goed wat je eigen doelen zijn. Zijn er mogelijk nieuwe klanten waarmee je kennis kunt maken? Of ben je zoekende naar een (nieuwe) baan en wil je vervolggesprekken aangaan met bepaalde mensen? Of in contact komen met iemand van een specifieke organisatie? De goede voorbereiding komt hier perfect van pas.
 

3. Straal jezelf uit

Je komt niet voor de gratis drank, maar om waardevolle gesprekken te voeren en mensen te leren kennen. Voer geen toneelstuk op, maar blijf wie je echt bent. Maak je en jouw werk niet groter dan het is. Tegelijk ben je meer dan alleen je werk. Wees representatief, dus met passende kleding en kom niet aan met overdreven parfum. De eerste indruk kun je maar één keer maken. Oh, en gebruik je glimlach. Dat zorgt dat je open overkomt (en niemand van chagrijnige mensen echt leuk of interessant).
 

Weten hoe je zelf beter kunt leren netwerken? Wij hebben de volgende boeken voor je geselecteerd:

1. Netwerken werkt, Op weg naar de baan die je wilt – Rob van Eeden

2. Sociaal Netwerken Op Internet –  F. Fouchier

3. Persoonlijk netwerken voor Dummies – Voor Dummies

 

4. Luister en stel vragen

Begin niet direct over jezelf te vertellen. Veel mensen zitten niet direct te wachten op een lang verhaal over jou. Ze willen vaak zelf ook graag vertellen wat ze doen of wie ze zijn. Geef ze die ruimte en luister aandachtig. Zo kom je ook direct achter eventuele raakvlakken of onderwerpen om over te praten. Laat zien dat je geïnteresseerd bent en stel inhoudelijke vragen. Voorkom algemeenheden als “wat doe jij voor werk?”.
 

5. Heb oog voor iedereen

Natuurlijk wil je per se die manager van die specifieke organisatie spreken. Maar staar je daar niet blind op. Iemand anders spreken van diezelfde organisatie kan ook al heel waardevol zijn. Bovendien wil je meerdere mensen spreken, dus je hebt niet alle tijd om je op één persoon te focussen. Je wilt je netwerk uitbreiden, dus praat met meerdere mensen. Het is niet raar om een einde van het gesprek aan te kondigen. Zorg voor een positief einde en vergeet niet om kaartjes uit te wisselen na afloop en de hand te schudden.
 

6. Kom niet puur voor jezelf

Je bent er natuurlijk om je eigen netwerk uit te breiden en/of met een ander doel, maar dat bereik je ook door er niet alleen voor jezelf te zijn. Stel mensen aan elkaar voor, laat zien dat je niet alleen komt ‘halen’, maar ook wat komt ‘brengen’ (naast jezelf). Als jij mensen helpt, helpen anderen jou ook. Voordeel: je komt met meer mensen in aanraking.
 

7. Follow up

Na afloop is het netwerken niet afgelopen. Je hebt mensen gesproken en je kaartje gegeven, wat nu? Maak een connectie met de gesproken mensen op LinkedIn en/of Twitter, stuur een e-mail als je gezegd hebt dat te doen en vraag eventueel om een vervolgafspraak. Houd verder voor jezelf bij wie je waar gesproken hebt en schrijf daarbij op wat de ander voor jou kan betekenen (en/of jij voor de ander).

 

Kom jij ook netwerken met misschien wel jouw nieuwe werkgever? Schrijf je hier in voor Ambitie Jobcafé Leeuwarden op 19 april.