Hoe lang moet jouw cv zijn?

Vroeger gebeurde het wel vaker dat een cv van meer dan één pagina verticaal geklasseerd werd. Maar die tijd is voorbij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je tientallen vellen moet schrijven. Maar wat is dan de ideale lengte?

Over de lengte van een cv is al heel veel gezegd en geschreven. De een beweert bij hoog en laag dat als je meerdere pagina’s vult, je kandidatuur nog niet wordt overwogen. Anderen zeggen dan weer dat het niet uitmaakt of je cv één of tien pagina’s lang is, zolang je maar indruk maakt.

De waarheid is dat er simpelweg niet één juist antwoord is. De lengte van je cv wordt grotendeels bepaald door je ervaring, je achtergrond en de functie waarvoor je solliciteert. En dat is bij iedereen anders.

Kort en bondig

Eén pagina is ideaal voor mensen die nog niet veel te vertellen hebben. Een starter zonder ervaring, bijvoorbeeld. Buiten wat stages en studentenjobs, valt er niet veel te vertellen. En dat is oké. Hetzelfde geldt trouwens voor mensen die na een carrière van twintig jaar op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Als je in al die jaren niet vaak van plek of functie bent veranderd, kun je perfect één pagina vullen met de belangrijkste en relevantste prestaties binnen je job.

Wie binnen hetzelfde bedrijf van de ene functie naar de andere springt, heeft na verloop van tijd tonnen ervaring. Maar als je echt iets helemaal anders wilt, dan komen die prestaties waarschijnlijk niet echt van pas. Denk eraan: als je solliciteert, moet je laten zien waarom je geknipt bent voor die job. En dat kan ook zonder ervaring binnen de sector. Laat de waslijst successen achterwege en kies er een paar uit die je kunt toepassen op de job waarvoor je solliciteert. De rest doet er dan niet toe.

Twee of meer

Als je al een hele weg hebt afgelegd op carrièrevlak, is het vaak beter om alle info die je wilt delen, te spreiden over twee of meer pagina’s. Je kunt focussen op je successen en al je vaardigheden grondiger toelichten, wat je ook kunt staven met dingen buiten je professionele carrière. Denk maar aan vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld.

Let wel dat je alleen relevante werkervaring deelt. Als je solliciteert voor een job als barista, is je studentenjob in een schoenenfabriek helemaal niet zo interessant. Een reis naar Costa Rica waar je gewerkt hebt op koffieplantages is dat wél.

Een cv opstellen? Dat is keuzes maken. Nog een kleine tip: als je bang bent dat je door te schrappen een gat creëert in je werkgeschiedenis, zet dan bovenaan ‘relevante werkervaring’. Zo is de lezer meteen gewaarschuwd dat je niet álles hebt vermeld.

Een cv van drie pagina’s of meer is vooral weggelegd voor mensen met een academische achtergrond, overheidsfunctionarissen of leidinggevenden op een hoog niveau.

Kill your darlings

Vind jij je cv net iets te lang? Dan kun je misschien nog een paar dingen doen, zoals…

  • … irrelevante info schrappen. Denk maar aan hobby’s, huwelijksstatus, geboortedatum enzovoort.
  • … referenties laten vallen. Als je cv echt te lang is, laat dan gewoon weten dat je referenties kunt geven als dat nodig is.
  • … lidwoorden weghalen. Het klinkt misschien gek, maar als je élke ‘de’, ‘het’, of ‘een’ weghaalt, bespaar je heel wat ruimte. Op een cv kan het.
  • … de informatie die je hebt opgesomd, stroomlijnen. Als je al een aantal jaren werkervaring hebt, is het echt niet nodig om alle extra cursussen die je volgde mee te geven.
  • … de regelafstand en marges aanpassen.
  • … opnieuw beginnen. Het is niet altijd makkelijk om zomaar te schrappen in je cv. Zie het als een eliminatiedieet voor je cv.

Bron: The muse