Honderden vacatures in Friese bouwsector

Na een reeks inktzwarte jaren bloeit de Friese bouw als nooit tevoren. De sector kampt nu zelfs met ruim 400 vacatures.

Vooral bouwtimmerlui, installatiemonteurs, werkvoorbereiders en monteurs elektrische installaties zijn veelgevraagd, zo meldt UWV Noord.

Door het tekort probeert de uitkeringsinstantie ook werkzoekenden zonder bouwachtergrond op te leiden voor de bouw. Zo loopt er een traject waarbij werkzoekenden het metsel- of timmervak kunnen leren. Wie gemotiveerd is, mag met behoud van uitkering beginnen met een leerwerktraject van negen maanden. Daarna volgt een vast contract bij een werkgever.

Stevige daling uitkeringen

Volgens het UWV Noord draagt vooral de bouw bij aan de stevige daling van het aantal WW-uitkeringen in Friesland. In april daalde het aantal WW-uitkeringen in de bouw met 8 procent ten opzichte van maart. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de afname maar liefst 42 procent: van 1187 naar 687.

Dat betekent dat er nog steeds bijna 700 bouwvakkers een WW-uitkering ontvangen. Is het niet mogelijk met hen de vacatures op te vullen? ,,Je stuit hier op de problematiek van de mismatch”, legt manager werkgeversdienstverlening Jan Huygen uit. ,,Een stukadoor kan niet zomaar het werk oppakken van een timmerman. Het kan ook zo zijn dat de stukadoor kampt met rugklachten en zijn heil nu zoekt in andere sectoren.”

Sterker dan in Groningen

Het UWV keerde in april 17.716 WW-uitkeringen uit in Friesland. Dat is 5,3 procent van de beroepsbevolking. Ten opzichte van maart was sprake van een afname van 4,2 procent en ten opzichte van een jaar geleden 13,7 procent. Die daling is sterker dan in Groningen en Drenthe.

In heel Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind april uit op 401.483. Dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking. Ten opzichte van maart is dat een afname van 3,2 procent en op jaarbasis 12,8 procent werklozen minder.

Stages voor het uitkiezen

Zaterdag is de Dag van de Bouw. De sector bruist van het optimisme. Ook studenten bouwkunde van het Friesland College in Leeuwarden merken dat. Zij hebben de opdrachtgevers voor het uitkiezen. Drie studenten vertellen over hoe zij hun toekomst zien.

Femke de Jong (18) uit Jonkerslân

,,Ik ben samen met Lotte een van de weinige meisjes uit mijn jaar. Ik wil architect worden. Dat houdt in dat ik nog acht jaar moet leren. Ik ben blij dat de bouw weer aantrekt. Dat betekent dat ik nu veel keus heb waar ik stage wil gaan lopen. Ik liep stage bij bouwbedrijf Dijkstra Draisma in Joure, daar was ik het enige meisje. Ze hadden nog niet eerder een stagiaire gehad. Ik liep daar met de jongens mee op de bouw. Ik vind het niet bijzonder als vrouw op de bouw. Het is gewoon zo. Ik maak me geen zorgen over de toekomst, want het komt wel goed met mijn werk. Het is er nu genoeg, dus straks ook wel als ik klaar ben.’’

Sil Leystra (19) uit Westhoek

,,Ik heb nog geen idee wat ik wil worden. Ik heb stage gelopen bij Kolthof in Stiens. We hebben vakantiehuisjes verbouwd op Terschelling. Toevallig was mijn projectleider ook timmerman, dus ik heb ook veel getimmerd en zelf verbouwd daar. Het was een goede ervaring. In de vakanties werk ik vaak bij een timmerman uit het dorp, die heeft nu veel klussen. Een fijn bijbaantje, want zo doe ik ook ervaring op. Ik heb absoluut geen zorgen over het werk of de toekomst. Ik zie om me heen dat iedereen aan het werk komt en dat ze overal stagiaires willen hebben. Bedrijven hebben het superdruk, dus het komt allemaal wel goed.’’

Lotte Vellinga (18) uit Stiens

,,Ik merkte dat het beter gaat in de sector tijdens mijn stage. Ik liep stage bij woningcorporatie Thús Wonen in Dokkum. Dat was op de afdeling reparatieverzoeken. Het was een hectische periode. Er werden in die periode flink wat nieuwe mensen aangenomen die ingewerkt moesten worden. Het was veel drukker dan normaal. Er werden grappen gemaakt over het aflopen van mijn stage. Volgens mij wilden ze wel dat ik zou blijven. Maar ik maak eerst mijn opleiding af, want ik wil architect worden. Misschien dat ik mijn volgende stage daar meer op ga richten. Ik kan kiezen uit veel stages, dat vind ik fijn.’’