In deze banen kun je direct beginnen zonder diploma

Je hebt een superleuke vacature gezien die helemaal bij je past. Maar je denkt dat je niet geschikt bent, want je mist het juiste diploma. Je laat de sollicitatie dus maar aan je voorbijgaan. Zonde, want er zijn veel banen in sectoren waar je ook zonder passend diploma met een leer-werktraject direct aan de slag kunt, bijvoorbeeld in het onderwijs, de techniek en de zorg. 

Lang niet iedereen krijgt de baan waar ze altijd van gedroomd hebben. Hoewel er zeker een correlatie is tussen een bepaalde opleiding en een baan, kun je ook zonder geschikt diploma een goede en succesvolle carrière opbouwen, waarbij je ook nog eens goed verdient.

Opvallend is dat het merendeel van de Nederlanders niet de baan heeft die ze altijd al in gedachten hadden. Ze staan wel open voor een functie die buiten hun vakgebied valt, maar denken dat ze niet kunnen switchen, omdat ze er niet de juiste papieren voor hebben. Deze mensen zijn juist vaak heel erg gemotiveerd en hebben veel werkervaring. Daar zitten opdrachtgevers om te springen.

Leraar worden

Stel, je hebt altijd de gedachte gehad: als ik het anders had kunnen doen, of als mijn schooltijd anders was gelopen, dan was ik het liefst het onderwijs in gegaan. Dat zou nog best kunnen. Neem het zij-instroom traject, waarbij je vanuit een ander beroep toch nog leraar of docent kunt worden. Als zij-instromer doe je dan intern een opleiding terwijl je meteen ervaring opdoet met lesgeven als betaald leraar voor de klas.

 

Met je handen werken

Ben je meer iemand die heel graag nauwkeurig werkt en veel interesse heeft in gadgets en de laatste technische ontwikkelingen, dan is een carrière in de techniek iets voor jou. Ook in deze sector kun je zonder diploma meteen aan de slag. Er zijn veel leer-werktrajecten om bijvoorbeeld als monteur bij een luchtvaartmaatschappij of in de autobranche aan de slag te gaan. Of denk aan elektrotechniek of als lasser in de bouw. Er zijn in deze branches talloze mogelijkheden als je er van houdt om met je handen te werken en technisch inzicht hebt.

 

Verzorgend

Wil je graag werken in de zorg, maar hebt geen diploma in deze richting? Dan is dit geen reden om je droom meteen op te geven. Want misschien ben je ook zonder passend diploma wel zeer geschikt voor deze branche.

Je bent verzorgend, stressbestendig en je kunt goed in een team werken. Dan kun je meteen aan het werk in de thuiszorg of bij zorginstellingen. Je verzorgt dan mensen die echt hulp nodig hebben. Dit zijn vaak ouderen en langdurig zieken. Wil je liever toch in het ziekenhuis werken, dan is er een aantal verkorte basisopleidingen die je op een flexibele manier kunt volgen. Je hebt geen vooropleiding nodig.

 

BBL

Jouw droombaan krijgen en tegelijkertijd leren voor de juiste papieren? Die mogelijkheid is er met een zogenaamde BBL. Dat staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg, waarbij je een arbeidsovereenkomst aangaat met een werkgever en daarnaast een dag in de week les volgt. Dat doe je bijvoorbeeld op een ROC of AOC. Een andere optie is dat je een vaste begeleider op het werk krijgt die je coacht.

Bron: ad.nl