Inkomen tweeverdieners stijgt, eenverdieners vaker in problemen

Tweeverdieners zien hun inkomen stijgen en zijn ook in staat om meer geld uit te geven. Dit in tegenstelling tot eenverdieners. Zij verdienen juist minder en komen vaker in de problemen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat een onderzoek deed over de periode tussen 2006 en 2016. In 2016 hadden tweeverdieners 5 procent meer te besteden dan in 2011. Voor eenverdieners ging dit percentage over dezelfde periode juist de andere kant op. Het nam met 1 procent af.
 

Besteedbaar inkomen

Bij het besteedbaar inkomen zien we een gelijke trend. Dit inkomen nam voor tweeverdieners tussen 2006 en 2011 met 1,5 procent toe. Eenverdieners zagen hun besteedbaar inkomen met 2 procent afnemen.
 

Moeite om rond te komen

Volgens de cijfer van het CBS hebben eenverdieners het vrij zwaar. Eenverdieners met partner en eventueel kinderen hebben meer moeite om rond te komen. Zo’n 15 procent van de 358.000 eenverdieners met kinderen zou deze problemen volgen het CBS hebben. Bovendien hebben ze vaker betalingsachterstanden dan tweeverdieners. Het aandeel dat moeilijk rond kan komen is in deze groep ruim twee keer zo groot als onder tweeverdieners met kinderen.