IT’ers volop in belangstelling: vierenhalve vacature per zoekende | Werken in de IT

De IT’er is hot. Niks geen bebrilde computernerds. In een wereld die zich steeds meer geautomatiseerd en online afspeelt, staat de nerd op een voetstuk, ook op de arbeidsmarkt. Verschillende bureaus en bedrijven dingen naar de hand van de IT’er.

Dat dingen wordt vooral gedaan via het platform LinkedIn. IT’ers krijgen vele uitnodigingen en berichten van recruiters. Die meeste zijn afkomstig van zogeheten agencyrecruiters. Bureaus die al dan niet in opdracht het internet afstruinen, op zoek naar technologisch talent. Die partijen gebruiken veelal een schot hagel vol met clichézinnen als: ‘Ik heb een leuke uitdaging voor je’ en: ‘Zou je niet eens wat anders willen gaan doen?’ De meeste IT’ers laten zulke berichten zuchtend links liggen.
 

Vierenhalve vacature per IT’er

Ondanks dat laatste blijven recruiters toch doorgaan met de techniek van het benaderen via het internet. Waarom doen ze dat? De cijfers geven een duidelijk antwoord. De vraag naar IT’ers is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Het aantal vacatures steeg van 104.000 in 2012 naar bijna 180.000 in 2016, blijkt uit cijfers van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group. Het aantal mensen dat actief zocht naar werk in de IT-sector bedroeg vorig jaar 39.500. Conclusie: per zoekende IT’er zijn er vierenhalve vacature.

,,Als ik met een kandidaat voor ons bedrijf bezig ben, zijn minimaal vijf bedrijven ook met die persoon bezig”, zegt Arye Kirzner, die als recruiter werkt voor technologiebedrijf Mollie Payments in Amsterdam. ,,Er is een enorm tekort op de markt. IT’ers worden op steeds jongere leeftijd benaderd.”
 

De recruiter moet solliciteren

Technologiewebsite Tweakers dingt eveneens naar de hand van de IT’er. Zij doen dit echter op een andere, bijzondere manier. Het proces wordt omgedraaid: de recruiter moet solliciteren. Daarvoor is het nieuwe platform Tweakers Elect opgericht. ,,Werkgevers moeten via ons platform eerst laten zien dat ze de moeite waard zijn”, legt mede-initiatiefnemer Jadine van Ooijen uit. ,,Daarna kunnen ze pas mensen benaderen.”

Hoe gaat dat proces precies in zijn werk? De profielen van IT’ers die zich bij Tweakers Elect aanmelden zijn anoniem. In hun profiel geven ze een salariseis, maximale reistijd en hun vaardigheden aan. Als een zoekend bedrijf kan voldoen aan de eerste twee parameters wordt een profiel pas zichtbaar. Vervolgens kan de recruiter van dat bedrijf zelf zoeken naar geschikte vaardigheden en een IT’er en een contactverzoek sturen.

Als de IT’er dat eerste verzoek goedkeurt, moet de recruiter nog een aantal vragen beantwoorden. Pas als hij deze zogeheten ‘bullshitvragen’, die over van alles kunnen gaan, naar tevredenheid beantwoordt, treedt de IT’er uit de anonimiteit.

 

Bekijk hier alle IT vacatures >