Je moet het maar kunnen

Hoezo werkloosheid en bezuinigen? Defensie heeft juist een grote behoefte aan (jong) personeel. Jaarlijks kunnen er 3500 mensen aan de slag. Vooral naar technici is veel vraag. Alleen voor die functies zijn er al 900 vacatures.

Bij Defensie denk je al snel aan soldaten die in camouflagepak door de modder kruipen. Of matrozen die met hun schip op piraten jagen, of stoere piloten die met hun F-16’s door het luchtruim scheren. Maar er is zoveel meer bij de krijgsmacht te doen, aldus kapitein Ruud Thijssing.

,,Defensie is een soort minimaatschappij. We zijn volledig zelfvoorzienend. Administratief medewerkers, koks, brandweerlieden, tandartsen, beveiligers, ICT-ers, luchtverkeersleiders, magazijnbeheerders, artsen, sportinstructeurs, juristen, maatschappelijk werkers, bouwvakkers, verpleegkundigen, communicatiespecialisten, politieagenten: we hebben ze allemaal nodig om de boel draaiende te houden. Je kunt bij Defensie dus voor veel meer banen terecht dan mensen vermoeden. Maar waar we de grootste behoefte aan hebben, zijn technici, om al het materieel te onderhouden. Van automonteurs tot werktuigbouwkundigen, op alle niveaus zijn technici welkom.”

Thijssing is regiocoördinator Noord-Oost bij het Dienstencentrum Werving en Selectie van Defensie. Met een team van dertien voorlichters probeert hij in Groningen, Friesland, Drenthe en een stukje van Overijssel vooral jongeren te enthousiasmeren voor een baan bij de landmacht, de luchtmacht, de marine of de marechaussee. ,,We gaan heel veel naar scholen, maar je vindt ons ook op events, zoals de Ambitiebeurs. Verder organiseren we bijna wekelijks infodagen voor geïnteresseerden. Voordat je bij Defensie kunt solliciteren, moet je daar verplicht naartoe. Je krijgt er te horen wat voor eisen er allemaal aan je worden gesteld, en wat je van de sollicitatieprocedure kunt verwachten.”

Op de vraag hoe je dat doet, jongeren enthousiast maken voor de krijgsmacht, heeft de kapitein vanzelfsprekend zijn antwoord klaar. Het is uitdagend en afwisselend werk. De kameraadschap is groot. Je krijgt een opleiding. De arbeidsvoorwaarden zijn goed. Je ziet iets van de wereld. En je doet nog wat nuttigs ook. ,,Maar je moet het wel echt zelf willen”, benadrukt hij. ,,Als we mensen naar binnen gaan trekken, haken ze geheid af. Je moet er bijvoorbeeld wel tegen kunnen om veel van huis te zijn en je in de hiërarchie te schikken.”

Vroeger betekende werken bij Defensie vaak een baan voor het leven, maar dat is al lang niet meer zo. Thijssing en zijn mensen zoeken bij voorkeur sollicitanten tussen de 18 en de 28 jaar. Worden zij aangenomen, dan kunnen ze in principe tot maximaal hun 35ste blijven. ,,In een professionele krijgsmacht als de onze, heb je nu eenmaal vooral jonge, fitte medewerkers nodig. Overigens hebben onze mensen vaak wel een streepje voor als ze naderhand in de burgermaatschappij solliciteren. Met hun discipline en hun sterke mentaliteit zijn veel bedrijven maar wat blij.”

Behalve over arbeidsvoorwaarden – ,,vanaf de eerste dag van je opleiding ontvang je een volwaardig salaris” – krijgt Thijssing tijdens voorlichtingen vooral vragen over uitzendingen. Want dat is toch wat veel jongeren trekt. ,,Elke militair kan, ongeacht zijn of haar functie, worden uitgezonden. Dat geldt dus ook voor een kok, logistiek medewerker, techneut of bouwvakker. ‘Nee’ zeggen is geen optie. Anderzijds krijg je ook geen garantie dat je daadwerkelijk naar het buitenland kan; dat hangt er maar net van af tot welke missies de politiek besluit.” Overigens wordt er ook regelmatig over de grens geoefend. Als marinier doe je bijvoorbeeld een koudweertraining in Noorwegen, of een jungletraining in Suriname. Zoals de slogan al zegt: ‘Werken bij Defensie. Je moet het maar kunnen’.

  • Bijna 60.000 mensen werken er bij Defensie. Zo’n 42.000 militairen en 17.000 burgers. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden, zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
  • 86 procent van de defensiemedewerkers is man, 14 procent vrouw.
  • Met bijna 19.000 medewerkers is de landmacht het grootste krijgsmachtonderdeel. De marechaussee is met bijna 6.000 het kleinste. 
  • De luchtmacht heeft 61 F-16’s. Die zijn allemaal gestationeerd op de vliegbasis bij Leeuwarden.
  • Jaarlijks controleert de marechaussee 24.900.000 passagiers op Schiphol. – De rugzak van een militair weegt zo’n 25 kilo. Met een volledige uitrusting (met helm, wapen, water, etc.) draag je bijna 35 kilo.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt zo’n 2000 keer per jaar in actie om een mogelijk explosief te ontmantelen.
  • 1545 kilo: zoveel weegt het zwaarste en gevaarlijkste wapen van de marine, de Torpedo MK 48.
  • Een F-16 vliegen kan 2700 kilometer vliegen zonder te tanken.

Shanice Lücke (21), soldaat infanterie tweede klasse van de landmacht in Havelte, had altijd al interesse in de krijgsmacht. Toch was het nooit in haar opgekomen om zelf in die ‘mannenwereld’ te gaan werken. Tot ze een beroepskeuzetest deed. Vorige week rondde ze in Assen haar opleiding tot schutter af. 

,,Eigenlijk wilde ik binnenhuisarchitecte worden. Maar tijdens de mbo-opleiding ruimtelijke vormgeving, presentatie en communicatie realiseerde ik me: de hele dag achter een bureau zitten is niets voor mij, dan word ik gek. Alleen had ik geen idee wat ik dan wel wilde. Een beroepskeuzetest bracht uitkomst: werken voor Defensie zou echt iets voor mij zijn. Ik keek wel even op van dat advies. Weliswaar had het avontuurlijke en actieve van de krijgsmacht me altijd aangetrokken, maar ik had nooit bedacht dat ik er als meisje zelf carrière zou kunnen maken. En dat terwijl mijn vriend, met wie ik samenwoon, nota bene militair is! Nu zit ik bij hetzelfde landmachtonderdeel als hij.’’

,,Via de website werkenbijdefensie. nl heb ik me als geïnteresseerde aangemeld. De infodag maakte me alleen maar enthousiaster. Ik kreeg het gevoel: bij Defensie stel je echt wat voor. De afwisseling, de sportiviteit, de saamhorigheid, de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan; dit werk is me op het lijf geschreven. Mijn keus viel op de landmacht. Ik sta toch het liefst met beide benen op de grond. Nadat ik een lange sollicitatieprocedure had doorlopen, kreeg ik de verlossende brief: in april mocht ik starten met de opleiding. Afgelopen week had ik mijn eindoefening en kreeg ik mijn baret en mijn eerste strepen. Nu ben ik soldaat tweede klasse en schutter Minimi, een lichte mitrailleur. Pas als ik die echt in de praktijk moet gebruiken, zal ik weten wat dat met me doet.’’

,,Door de week was ik op de kazerne in Assen, in het weekend mocht ik – meestal – naar huis in Baarn. Geen punt, mijn vriend leefde al zo, dus ik was het gewend. Sterker nog, de dag voor ik aan mijn opleiding begon, vertrok hij op zijn eerste buitenlandse missie. Doordat ik zelf weinig thuis was, had ik daar minder moeite mee. In mijn groep van nieuwe soldaten ben ik het enige meisje. Dat heeft zo z’n voordelen; ik heb een eigen slaap- en badkamer. Soms mis ik het wel eens om over vrouwendingen te kunnen praten, maar die bewaar ik gewoon voor het weekend. En de jongens zijn allemaal hartstikke gezellig, ik vermaak me prima met ze. Waar ik wel eens van baal, is dat vrouwen lichamelijk nu eenmaal minder sterk zijn dan mannen. Desondanks kan ik gelukkig prima meekomen. Dat vind ik dan wel weer heel stoer van mezelf. Ik krijg nog elke dag een kick van dit werk.’’

,,Voor nu vind ik het prima om soldaat te zijn; iedereen moet onderaan beginnen. Maar ik heb absoluut de ambitie om door te groeien. Om te beginnen naar sergeant, twee rangen hoger dus. En wie weet daarna nog verder. Ik rust niet voor ik zelf aan het hoofd van een groep militairen sta!’’