Je onderbewustzijn voor de gek houden met ‘framing’

Een stukje ‘framing’ op de werkvloer kan veel doen met je gevoel. Neuropsycholoog Chantal van der Leest geeft uitleg.

Met ‘framing’ houden we eigenlijk ons onderbewuste voor de gek, stelt Van der Leest tegenover het Algemeen Dagblad. Ze noemt het woord ‘uitdaging’ als voorbeeld. “De gemiddelde manager die het over een uitdaging heeft, praat eigenlijk over een afschuwelijk rotprobleem dat jij voor hem of haar mag oplossen.”

Volgens Van der Leest weten we allemaal dat het een soort trucje is om een fikse tegenvaller net even wat mooier te maken en de positieve kanten wat te benadrukken. “En we gaan ook niet bij de pakken neerzitten, maar krijgen zin om onze houden uit de mouwen te steken. In de psychologie, en ook in de communicatie en politiek, noemen we dit verpakken ‘framing’.
 

Proactieve bruggenbouwer

Dat klinkt allemaal wat negatief, maar ‘framing’ kan heel goed werken. Ook bij een sollicitatieprocedure. Van der Leest: “Je noemt jezelf ook niet perfectionistisch of een muggenzifter. En als je de gehele dag staat te leuteren bij het koffieapparaat, noem je jezelf liever een ‘proactieve bruggenbouwer’.

Onderbuikgevoelens

Maar wie hou je nou eigenlijk voor de gek. Dat is vooral ons onderbewuste. “Rationeel kun je bedenken dat woordkeuze niet leidend zou moeten zijn, maar je onderbuikgevoelens gaan met je aan de haal. Ieder van ons heeft de neiging om extra te letten op negatieve gebeurtenissen. Je kan dus wel zeggen dat het je niets uitmaakt hoe je iets noemt, maar onbewust reageert je brein er toch op.”