Jonge zzp’ers overwegen weer in loondienst te gaan werken

Zzp’ers zouden zich gelukkiger voelen in loondienst, ook al verdienen zij meer tijdens hun werkzaamheden als ‘eigen baas’. 

Uit recent onderzoek blijkt dat hoewel zzp’ers minder dan werknemers verdienen, zij gelukkiger zouden zijn dan werknemers in loondienst. Maar betekent dit ook dat zij in de toekomst niet meer in loondienst zouden willen werken?

Intelligence Group stelde aan 1.533 zzp’ers de vraag of ze weer in loondienst willen werken. Ruim de helft van de ondervraagden zou overwegen weer als werknemer in loondienst te werken (15 procent ja; 36 procent misschien).

Daarbij blijkt dat hoe jonger de zzp’ers, hoe meer van hen aangeven terug in loondienst te zouden willen werken. Waar 22 procent van de zzp’ers onder de 25 jaar zeker terug zou willen in loondienst, is dit bij de 50-plussers nog 12 procent.

Uit eerdere data van Intelligence Group blijkt dat jonge zzp’ers vaker dan gemiddeld aangeven dat zij de stabiliteit van werken in loondienst missen en dat ze onvoldoende werk/opdrachten krijgen.

 

Kleine groep

De groep van zzp’ers tot 25 jaar is overigens nog wel relatief klein (minder dan 10 procent van het totale aantal zzp’ers).