Jumbo naar rechter om acties vakbonden

VEGHEL Jumbo stapt naar de rechter wegens de acties die de vakbonden FNV en CNV voeren in zijn distributiecentra.

Volgens de onderneming zijn de acties ,,prematuur en disproportioneel” en zouden de bonden er beter aan doen plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

Eerder deze week maakte Jumbo bekend dat zijn circa 3000 logistieke medewerkers vanaf deze maand 1,5 procent meer salaris krijgen. De bonden zijn daar niet tevreden mee en willen meer loonsverhoging. Om hun eisen kracht bij te zetten riepen zij dinsdag op tot een staking. Vorige week werden al stiptheidsacties gehouden.

Door de staking kunnen klanten bij Jumbo voor lege schappen komen te staan, uitgerekend in de voor supermarkten belangrijke week voor Pasen. Het bedrijf zegt met de gang naar de rechter verdere nadelige gevolgen voor de bedrijfsvoering te willen voorkomen. Ook laat het weten eventuele schade op de bonden te zullen verhalen.

Jumbo zegt al tot de best betalende werkgevers in de branche te behoren. Toen het bedrijf vorig jaar een nieuwe cao afsloot met de vakbonden, werd daarbij afgesproken dat er iets gedaan zou worden aan de salarisverschillen in de sector. Daar houden de vakorganisaties zich volgens het bedrijf niet aan, door herhaalde uitnodigingen voor overleg naast zich neer te leggen.

Jumbo wil dat de rechter zich in een kort geding uitspreekt over de rechtmatigheid van de acties van FNV en CNV. Het is nog niet duidelijk wanneer en waar de zaak dient. Het bedrijf was woensdagochtend niet bereikbaar voor een toelichting.