Kappers krijgen minder betaald dan cao-loon

Een op de vijf kappers in Nederland krijgt minder betaald dan het cao-loon. Dat blijkt volgens vakbond FNV Mooi uit een onderzoek door Van Spaendonck naar onderbetaling in de sector.

De ongeveer 25.000 kappers in Nederland krijgen gemiddeld zo’n 20 procent minder betaald dan in de cao is afgesproken. In sommige gevallen zouden kappers zelfs niet eens het minimumloon krijgen. ,,Wij vinden dit schokkend, temeer daar onze achterban toch al geen enorme salarissen verdient”, zegt voorzitter Marga Patijn van FNV MOOI.

De bond wil in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid en werkgeversorganisatie ANKO om over het probleem te praten. Verder start de belangenbehartiger een actie om kappers bewuster te maken van de onderbetaling.

 

Wat verdient een kapper dan precies?

Een haarstylist zonder ervaring zou ongeveer 1.790 euro per maand moeten verdienen, volgens de CAO voor salonmedewerkers. Een junior stylist A krijgt 1.524 euro. De website van Loonwijzer heeft het over 1.838 euro per maand

Er gaan echter verschillende cijfers rond op internet, over wat een kapper gemiddeld zou verdienen. Vacaturesite Indeed heeft op basis van 276 medewerkers, gebruikers en vacatures in het laatste jaar een schatting gedaan wat een kapper bruto per maand ongeveer zou verdienen. Dat kwam neer op 1.338 euro bruto per maand, ruim onder het minimumloon van 1.565 euro.