Keerzijde van groeiende economie: meer oneerlijke praktijken op werkvloer

Veel positieve berichten over de Nederlandse economie. Een teruglopende werkloosheid. Maar de positieve ontwikkelingen hebben ook een keerzijde, namelijk de groei van het aantal oneerlijke praktijken op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek door de Inspectie SZW.

Het onderzoek laat zien dat bij meer dan de helft van de uitgevoerde inspecties sprake was van ongezond, onveilig of oneerlijk werk. De meest voorkomende klachten hebben te maken met onderbetaling of het in dienst houden van illegale werknemers uit het buitenland. Daarnaast probeerden diverse werkgevers via schijnconstructies de arbeidskosten te verlagen.

“Dat speelt vooral in sectoren waar arbeidskosten een belangrijk deel zijn van de uitgaven, veelal sectoren met veel ongeschoolde arbeid”, stelt voorlichter Elizabeth Palandeng tegenover het Algemeen Dagblad. “Land- en tuinbouw, de schoonmaaksector en de horeca. Maar ook in de cultuur en zorg zien we recentelijk meer vormen van oneerlijk werk zoals nep-stages.”

Stijging ongevalscijfers

De Inspectie SZW kreeg vorig jaar 7633 klachten binnen, zo’n 8 procent meer dan in 2017 toen er 7100 klachten binnen kwamen. “Als er meer gewerkt wordt, dan gebeurt er ook meer op de werkvloer”, zegt Palandeng. “Dat zien we ook terug in de ongevalscijfers.”

Het aantal meldingen van een arbeidsongeval is met vier procent gestegen van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Vorig jaar vielen er 71 dodelijke slachtoffers. Een stuk meer dan de 54 ongelukken met dodelijke afloop een jaar eerder. De meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de sectoren bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.

Het hele nieuwsbericht van SZW en het rapport zijn hier te lezen.