Kerstborrel? Dit zijn de do’s and don’ts

Ga jij deze week ook met je collega’s aan de borrel? Gezellig natuurlijk, maar het is goed om je een beetje in te houden. Vooral met alcohol, zegt etiquette-deskundige Beatrijs Ritsema. Verder valt het gelukkig mee, met de ongeschreven regeltjes.

 

Drank?
,,Dit is meteen de belangrijkste. Zorg dat je niet over je taks heengaat, anders kunnen er allerlei onverwachte dingen gebeuren waar je later spijt van krijgt. Zoals mensen gaan bepotelen, of ongepaste opmerkingen maken – tegen een chef bijvoorbeeld. Of seksistische taal uitslaan tegen collega’s onder het mom van een lolletje. Al die dingen moet je vermijden. Dus ik zou zeggen: drie glazen maximaal.”

 

Zijn er gespreksonderwerpen die je moet mijden?
,,Wat mij betreft niet. Je mag overal over praten. Er wordt natuurlijk veel over het werk gesproken – het zijn natuurlijk allemaal collega’s – en dat is handig en nuttig. Maar je mag ook best over je persoonlijke leven praten. Ik zie geen don’ts.”

 

Kun je alles tegen leidinggevenden zeggen? En moeten zij niet eerder weg van de borrel zodat er lekker geroddeld kan worden?
,,Wat je zegt, mag iedereen zelf weten. En als de chef het gezellig heeft, is er geen verplichting om eerder weg te gaan. Geroddeld wordt er toch wel. Voor iedereen geldt dat als er een eindtijd is, dat je dan ook weg moet gaan. Dus niet blijven hangen. Maar dat wordt meestal wel geregeld. Want als de drankkraan dichtgedraaid wordt, maken mensen toch al snel dat ze wegkomen.”

 

Is flirten toegestaan?
,,Ja. Daar staan de kerstborrels bekend om. Als dat al niet zou mogen… Je moet er natuurlijk niet te ver in gaan, maar dat geldt altijd. Je moet dus niet een vrouw tegen de muur drukken en ongevraagd je tong in haar mond stoppen. Dat is ook geen flirten, dat is overweldigen – en dat moet je sowieso niet doen. Maar natuurlijk mag je wat heen en weer flirten. Praten. Grapjes maken, een beetje uitdagen.”

 

Heeft u zelf eigenlijk weleens iets meegemaakt, waarvan u dacht: dit kan écht niet.
,,Ja, nou ja. Ach… je ziet weleens als je weggaat, twee mensen zoenend op de parkeerplaats. Nou, dan denk ik: leuk voor hen.”

 

Hoe ga je ermee om nádat je met een collega hebt gezoend? Je moet de (maan)dag erna wel weer gewoon met elkaar aan het werk. Is dat standaard ongemakkelijk of kun je iets doen, zoals nabespreken?
,,Dat denk ik wel. Je kunt moeilijk doen alsof er niks gebeurd is. Je moet het even doornemen: ‘Goh, wat is er nou gisteren gebeurd’. ‘Ja, nou ja. Dat was wel grappig maar laten we dit toch maar niet doorzetten, want ik heb een man en drie kinderen thuiszitten’. Zoiets.”

 

Over zoenen gesproken. Ook de nieuwjaarsborrels komen eraan, dan is er altijd dat ‘zoenmoment’. Wat is de goede manier?
,,Het zoenmoment moet worden afgeschaft. Dat zoenen, daar hebben heel veel mensen een vreselijke hekel aan. Sowieso moet op het werk niet gezoend worden. Niet op nieuwjaarsborrels, en ook niet als iemand jarig is. Je komt gewoon binnen en zegt ‘hallo’, of mompelt iets van ‘de beste wensen’. Maar er wordt niét met iedereen gezoend. Dat gebeurt wel, dat weet ik wel, maar het zou niet moéten gebeuren. Het zou geen kwaad kunnen als de directeur van het bedrijf in zijn nieuwjaarstoespraakje zou zeggen: jongens, laten we mekaar niet zoenen. Het is ook niet nodig en veel mensen hebben er een hekel aan. Het is altijd zo dat de oudere mannen zich storten op de jonge vrouwen, en die jonge vrouwen willen dat niet.”

 

Wat als de een de ander gaat zoenen, en die ander wil dat niet. Kun je dan je hand uitsteken, of is dat ongemakkelijk?
,,Dat is helemaal niet ongemakkelijk. Dat is een hele goede oplossing. Je strekt je hand uit. Een beetje stijfjes, zodat die arm tegelijkertijd een barrière voor de mogelijke oprukkende zoener vormt. En dan zeg je: de beste wensen voor het nieuwe jaar. En je begint meteen te praten, zodat er geen mogelijkheid is dat je besprongen kunt worden.”

 

Nog even over de kerstborrel. Hoe laat ga je weg, en hoe vertrek je?
,,Je mag weg wanneer je wilt. Sommige mensen hebben helemaal geen zin in die kerstborrels, maar het is verstandig om er wél heen te gaan. Meestal is het direct na werk. Als je er geen zin in hebt, neem je een halfuur de tijd. Je loopt een paar rondjes door die zaal en zegt mensen gedag. En wanneer je er zeker van bent dat je door iedereen gezien bent, dan ga je weg. Zonder afscheid te nemen, want iedereen heeft je gezien en ze houden écht niet bij wanneer je weggaat. ‘Ghosten’, zoals dat heet: stiekem de deur uit gaan. Doen alsof je naar de wc gaat en niet meer terugkomen.”

bron: Ad.nl