KFC-werknemers krijgen 900 euro ‘coronacompensatie’ als ze ziek worden

Alle werknemers van KFC die getroffen zijn door corona ontvangen een financiële tegemoetkoming van het bedrijf, bovenop het salaris. Iemand die zelf ziek is geworden of als primair verzorger verantwoordelijk is voor een ziek familielid krijgt een bedrag van 900 euro.

De salarissen van de medewerkers van Kentucky Fried Chicken in Nederland worden, volgens cao-afspraken, gewoon doorbetaald als ze ziek zijn, ook als ze besmet raken met het coronavirus. De tegemoetkoming is puur bedoeld als extraatje. ,,Financiële gezondheid van werknemers is een basisbehoefte, daarom heeft KFC geld beschikbaar gesteld waarmee werknemers eventuele onkosten kunnen vergoeden. Zo komt niemand in geldproblemen”, zegt Laura Cents, HR-directeur van KFC Northern Europe. Onder die onkosten kunnen reiskosten vallen, of bijvoorbeeld extra kosten die gemaakt worden bij mantelzorg en facturen van nazorg zoals revalidatie.

Ziekteverlof

Nederland telt inmiddels 74 restaurants, wereldwijd heeft KFC ruim 22.000 locaties. In Amerika, waar de keten de meeste restaurants heeft, zijn de financiële gevolgen voor werknemers die corona krijgen groot. Werkgevers zijn daar namelijk niet verplicht om loon door te betalen bij ziekte. Hierdoor krijgt het overgrote deel van de Amerikanen geen betaald ziekteverlof. KFC is niet het enige bedrijf dat een handreiking doet naar het personeel. Zo kondigde Jeff Bezos, oprichter en ceo van Amazon, begin mei aan de volledige verwachte winst van zo’n 4 miljard dollar (3,7 miljard euro) aan coronatests en bescherming van het personeel te besteden.

KFC doet er alles aan om werknemers veilig te houden, maar belooft ook financiële steun bij ziekte door corona met een ‘coronacompensatie’ van 1000 dollar (900 euro). Het geld komt uit een fonds van de Amerikaanse onderneming YUM! Het overkoepelende bedrijf is eigenaar van Kentucky Fried Chicken, net als van Pizza Hut en Taco Bell.

Drempel

Volgens Cents hebben werknemers in verschillende landen al gebruik gemaakt van het fonds. ,,In Nederland heeft gelukkig nog niemand van onze restaurants te maken gekregen met corona. Maar we zijn wel superblij dat we het kunnen aanbieden. Hiermee laten we aan de werknemers zien dat we voor ze zorgen, wat er ook gebeurt.”

KFC laat met de financiële tegemoetkoming zien dat de werknemers in de basis altijd beschermd worden tegen eventueel tegenslagen. ,,Het is niet zo dat werknemers naar ons toe zijn gekomen met specifieke financiële zorgen door corona. Het initiatief is echt vanuit de werkgever gekomen. Zo laten we zien dat we er voor hen zijn en dat verlaagt ook meteen de drempel om om financiële hulp te vragen als dat nodig is.”

 

Regiomanager

Niet alleen tijdens de crisis zorgt het bedrijf goed voor het personeel. Ook geeft KFC iedereen binnen het bedrijf de kans om door te groeien. ,,We kijken echt naar de mensen zelf. Hebben ze de juiste mentaliteit? Als die er is dan maken achtergrond en opleiding niet zo veel meer uit.”

Managementfuncties worden bij de restaurants vaak intern ingevuld. KFC biedt personeel dat wil doorgroeien en genoeg potentie heeft een mbo-opleiding aan. De voormalige ceo van KFC in Nederland is zelf ook ooit begonnen als manager van een lokaal KFC-restaurant. ,,Medewerkers zien het om zich heen gebeuren dat een vriend of vriendin grote stappen maakt bij ons, dan willen ze dat zelf ook.”