Klaar met je uitstelgedrag? 11 tips om dit te stoppen

SOG-en. Zo noemen we het wanneer je eigenlijk aan de studie moet, maar je allerlei andere zaken aan het doen bent om maar niet te hoeven studeren. Studieontwijkend gedrag. Maar uitstelgedrag vertonen we lang niet alleen als het om studeren gaat.

Je begint met dingen die eigenlijk helemaal geen prioriteit hebben, maar die je wel leuk vindt om te doen. Vervolgens scroll je urenlang door je Facebook- en Twittertijdlijn, om via-via op websites over van alles en nog wat uit te komen. Je to-do-lijst ken je uit je hoofd, maar toch lukt het je maar niet om er effectief mee bezig te gaan. “Dit zijn allemaal duidelijke tekenen dat je uitstelgedrag vertoont”, aldus loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Waarom doen we dat eigenlijk, uitstellen? Volgens Quaegebeur omdat “doen wat we te doen hebben een zeker pijn veroorzaakt. En uitstellen zorgt ervoor dat we in onze comfortzone kunnen blijven.”

Is uitstelgedrag voor jou een herkenbaar verhaal? Heb je al vele malen geprobeerd om dit tegen te gaan, maar schuif je nog steeds van alles voor je uit? Quaegebeur noemt tegenover Jobat.be 11 tips om uitstelgedrag tegen te gaan.

1. Bewust worden van je uitstelgedrag

Dit is de eerste stap. Word je bewust van het feit dat je aan het uitstellen bent. Geef het toe aan jezelf.

2. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

De vervolgstap. Zet je telefoon en alle mogelijke notificaties uit. Dus geen mail, social media, niks. Ga ook niet dicht bij een TV, printer of koffiemachine zitten. En als het kan, doe je deur dicht en zet je met je rug naar mogelijke beweging in de ruimte.

3. Bepaal elke dag wat ‘niet onderhandelbaar’ is en dus af moet zijn

Op sommige dagen zal je geen zin hebben om een taak af te werken. Als jij je elke dag ‘commit’ om één bepaalde taak af te werken, wat er ook gebeurt, zal je zien dat je wel degelijk evolueert. Je hoeft er ook niet meer over na denken want die taak staat dus al in je agenda.

4. Start gewoon 5 minuten

Uitstelgedrag is dikwijls een mentale blokkade en daar moet je over. Geef jezelf dus bewust 5 minuten om de taak op te starten. Zet desnoods je favoriete muziek aan of zoek je voorkeur plekje op. Je zal verwonderd zijn hoeveel makkelijker je daarna verder werkt aan die taak.

5. Kap de olifant in stukjes

Sommige taken lijken een olifant om aan te pakken: veel te veel in een keer. Een praktische aanpak om hiermee om te gaan is om te beginnen de ‘olifant in stukjes te kappen’: de taak verdeel je in deeltaken met elk een verschillende deadline zodat het wel haalbaar wordt. Je focust dan elke keer op een deeltaak.

6. Zet realistische doelstellingen

Zorg dat je de doelstellingen en to-do-lijst kan halen binnen de tijd die beschikbaar is.

7. Kijk naar de gevolgen van dingen uit te stellen

Wat zijn de gevolgen en ‘kosten’ van het uitstellen en binnen je comfortzone te blijven? Als je dit niet onder ogen ziet, dan wordt het probleem alleen maar groter. Als je het in de ogen kijkt verdwijnt het.

8. Schrap “ik moet”

Als je in je hoofd telkens weer de woorden ‘ik moet’ hoort, zal je er niet bepaald vrolijker van worden. Ze laten je immers geen enkele keuze. Ze halen je onderuit waardoor je misschien aan zelf-sabotage doet. Als je je interne dialoog herformuleert naar ‘ik kies ervoor’, geef je aan dat jij verantwoordelijkheid neemt en dus meer in controle bent.

9. Kijk naar de voordelen als de taak af is

Onthoud dat een brein dat uitstelt een verschil ziet tussen jezelf in het nu en jezelf in de toekomst. Je bent niet in staat om de acties van vandaag te relateren aan de resultaten van later. Hier is dus een muur tussen ‘nu’ en ‘dan’. Ze zijn van elkaar gedissocieerd waardoor het makkelijker is om dingen uit te stellen. Het is dan ook belangrijk dat je naar de voordelen in de toekomst leert te kijken en indien mogelijk dat ook visualiseert en voelt. Dat zet vanzelf aan tot actie.

10. Vraag iemand in je omgeving als ‘hulplijn’

Deze persoon heeft het recht om je te vragen hoever je staat met je taak. Controle of druk werkt en is ook het principe achter zelfhulpgroepen.

11. Beloon jezelf nadat je gedaan hebt wat moest

Je moet ook niet té streng zijn voor jezelf. Als je een stap vooruit hebt gezet, mag je jezelf zeker belonen!