Kleding op het werk: alleen op Dress Red Day duidelijkheid

Het is vandaag Wereld Hart Dag, een dag die wellicht meer bekendheid geniet onder de noemer Dress Red Day. Op deze dag wordt iedereen opgeroepen om iets roods te dragen. Op die manier wil de Hartstichting aandacht vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Eén dag waarop je geen ernstige rekening hoeft te houden met wat je nou precies naar je werk aan moet trekken. Want de dresscodes of kledingvoorschriften van organisaties zorgen geregeld voor hoofdbrekens bij (nieuwe) medewerkers.

Wereld Hart Dag is het leven geroepen door de World Health Organization (WHO). Wereldwijd wordt op deze dag aandacht gevraagd voor ons belangrijkste orgaan van ons lichaam en hoe we dit gezond kunnen houden. Dit alles om  hart- en vaatziekten te voorkomen. In Nederland wordt deze dag steevast gekoppeld aan Dress Red Day. Oftewel: draag iets roods. Ook, of misschien wel juist, naar het werk!

 

Wel of geen dresscode

Dat is lekker gemakkelijk. Want het is een veelgehoord dilemma: wat trek ik vandaag aan naar het werk? Is deze kleding of outfit wel passend? En als het buiten warm is, zou een korte broek oké zijn? Wat je draagt naar je werk is natuurlijk afhankelijk van het soort werk dat je doet. Soms is er een geschreven dresscode, maar vaak behoren afspraken over kleding tot de ongeschreven regels.

Er zijn beroepen waar men uniforme kleding draagt en/of een dresscode is vastgesteld. Denk hierbij aan ziekenhuizen, fabrieken en restaurants. Binnen deze beroepen heerst er vaak geen kledingkeuzestress en is lijkt het gemakkelijk om niet de fout in te gaan. Een kleine aantekening hierbij is dat geurtjes, sieraden en schoenen ook deel uitmaken van je dagelijkse outfit. Daarmee kun je alsnog uit de pas lopen tussen je collega’s.

Echter hebben lang niet alle bedrijven een vastgestelde dresscode. Werknemers op kantoren hebben hier bijvoorbeeld in veel gevallen mee te maken. Vaak heerst er echter wel een ongeschreven code, al is die code wel afhankelijk van het type bedrijf. Denk aan mannen in pak met een stropdas en zeker niet in korte broek, of vrouwen in een nette broek, jurk of rok.

 

Passende kleding

Zeker voor nieuwe medewerkers kan het lastig zijn om te bepalen wat je aan moet doen naar je werk wanneer er geen geschreven dresscode is. Een tip kan zijn om collega’s te vragen wat er binnen het bedrijf als passende kledingstijl wordt gehanteerd. Goed om je heen kijken voor en na je sollicitatiegesprek kan ook zeer goed werken.

Waar je ook werkt of gaat werken, er zijn enkele zaken die over het algemeen nergens gewaardeerd worden wanneer je dit draagt. Denk hierbij aan rinkelende armbanden, (teen)slippers, een minirok, joggingpak of kleding met gaten of vlekken.

 

#dressredday

Terug naar Dress Red Day. Heb je iets roods in de kast hangen? Trek het vooral aan naar je werk! Al is het een accessoires, als het maar rood is. Veel organisaties organiseren acties rondom deze dag. Een zeer bekende is #dressredday. Zoveel mogelijk collega’s in rode kleding worden op de foto gezet, die vervolgens op Social Media wordt gedeeld met #dressredday. Heel veel mag! Maar denk wel om de absolute don’ts.