Kledingcrisis: wat trek je aan naar je werk in deze hitte?

Het is heet, dus steekt de aloude discussie de kop op: wat kan je aantrekken naar het werk en wat moet je vooral niet dragen? Een korte broek, kan dat bijvoorbeeld?

Bij ‘Johan Hemrica Bloemen Mode Interieur’ in Leeuwarden wordt voor vrouwen het jurkje aangedragen als beste optie op warme dagen. ,,Gewoon lekker een jurkje op knielengte, zodat je er wel netjes uitziet en alsnog geen last hebt van de warmte”, zegt een medewerker van de modespeciaalzaak.

‘Vooral geen synthetische stoffen’

,,Niet te strak, maar vooral een beetje losjes en als je in de zon loopt kan een hoedje daar ook nog wel leuk bij staan. Als het maar geen synthetische stoffen zijn. Met polyester kan de warmte bijvoorbeeld helemaal niet weg. Dan kan je beter stoffen van pure materialen dragen, zoals katoen”, stelt ze.

Niet te bloot en absoluut geen witte broeken

Toch zijn de mogelijkheden voor vrouwen op de werkvloer ook niet eindeloos. ,,Het moet wel een beetje netjes blijven, dus niet te bloot”, meent ze. “En in het straatbeeld zie je af en toe van die witte broeken, die kunnen mensen toch beter in de kast laten liggen.”

‘Een korte broek kun je van boven prima compenseren’

Voor mannen is de kledingkeuze al snel een stukje moeilijker, merken ze ook bij de Heeren van Rinsma in Gorredijk. “Een polo of een blouse van jersey, dat wordt bijna overal wel geaccepteerd en dat ademt nog een beetje”, stelt een medewerker van de kledingzaak. ,,Het ligt er helemaal aan bij wat voor bedrijf je werkt, maar vaak wordt een korte broek met een colbertje niet getolereerd.”

,,Een korte broek doet al gauw sportief aan, maar dat kan je compenseren met een jasje. Zo zie je er van boven extra netjes uit en kan een korte broek prima”, vertelt ze.

Een katoenen pantalon of een linnen broek kunnen dan uitkomst bieden, dat zijn stoffen die wat losser zitten en wat meer ademen. Voor colberts geldt hetzelfde: ,,Colberts die bij een pak zitten, die zitten vaak helemaal ‘dicht’, dus die verstikken. Als je dan een colbert aantrekt, zorg dan dat het één van een geweven stofje is, die zijn vaak niet gevoerd.”

Toch blijft de kledingkeuze altijd afhankelijk van de werkplek. ,,Bij een bank kan ik me voorstellen dat een korte broek in geen geval wordt geaccepteerd, maar bij veel andere werkplekken moet het kunnen, zo lang het er maar niet té sportief uitziet.”

Bron: Leeuwarder Courant