‘Knuffelen met kantoorplant helpt tegen statische geladenheid’

Een schok als je de deurklink vastpakt, een blaadje uit de printer haalt, de kat aait of je collega een schouderklopje geeft… Veel mensen hebben bij deze droge kou last van statische schokken.

Tekst: Bonne Kerstens (AD)

Hoe kouder het is, hoe meer last sommigen hebben van statische schokken. Koude lucht bevat minder vocht, waardoor er meer wrijving ontstaat. Wie dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals de kat, de printer of de deurklink, zorgt voor een ontlading. Soms zelfs met een vonk. De statische elektriciteit kan oplopen tot 4.000 of 5.000 Volt.

Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Wie bijvoorbeeld de hele dag op zijn bureaustoel zit te schuiven, zorgt voor wrijving tussen de stof van de broek en de stoel. Normaal vloeit deze elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat niet door bepaalde (lucht)omstandigheden.

 

Speldenprikje

Ans Noordink (45) uit Haaksbergen heeft een oplossing. ,,Als ik op een knopje van de printer druk, zie ik een vonkje. Ik voel het ook echt, als een speldenprikje.” Bij toeval ontdekte Ans hoe ze er vanaf komt: ,,Voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef, ga ik even tegen de kantoorplant aan staan, die naast de printer staat. Dan ontlaad ik even en kunnen we weer door.”

Thuis, met haar katten, let ze extra op. ,,Ik probeer ze niet bij de oortjes te aaien, want dan krijgen ze een schok, waar ze echt last van hebben.”

 

Droge huid

De mate van statische ontlading is bij Ans seizoensgebonden, net als bij veel andere mensen. In de winter is de luchtvochtigheid lager dan in de zomer. Bovendien willen we het graag lekker warm hebben en draait de verwarming meestal op volle toeren, wat de lucht nog droger maakt. Op veel kantoren ligt daarbij vloerbedekking en wordt de luchtvochtigheid niet gecontroleerd, waardoor mensen er op het werk meer last van hebben dan thuis.

Niet iedereen heeft er even veel last van. Dat komt omdat de weerstand van de huid per persoon verschilt. Iemand met een droge huid is er gevoeliger voor dan iemand met een vette huid. Die biedt meer weerstand, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt en die persoon de lading als het ware bij zich houdt.

Antistatische tips

– Stop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal ontlaadt.

– Gebruik een hydraterende crème voor gezicht en huid voor een hogere weerstand.

-Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen voor elektrische lading.

– Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.

– Was je kleren met een beetje azijn of plaats een kleine bal van aluminiumfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt antistatisch.