Komkommertijd op werk in de zomer? Er liggen juist kansen

Zomervakantie. Bouwvak. Komkommertijd en hitte. De afgelopen periode was voor veel bedrijven niet de meest actieve en drukke. Voor werknemers is er op de werkvloer niet altijd evenveel te doen. Toch is de zomerperiode juist zeer geschikt voor actie. Nu.nl sprak met twee experts.

Elke dag braaf je achturige werkdag uitzitten zonder echt iets productiefs te doen. Dat wil eigenlijk niemand. Bovendien zorgt het voor een negatieve werkenergie. Martin Hersman van Lifeguard, een adviesbureau dat vitaliteitstrainingen geeft aan grote organisaties als de Rijksoverheid, FrieslandCampina, Aegon en ING, noemt de zomerperiode juist kansrijk om veel gedaan te krijgen.
 

Minder afleiding

“Er is gewoon minder afleiding”, zegt hij. En afleiding is de grote boosdoener wat betreft het gebrek aan productiviteit. “Uit onderzoek blijkt dat na elke afleiding het twaalf tot twintig minuten duurt voordat je weer volledig geconcentreerd kunt werken.” En afleiding heb je al snel. Elk mailtje dat binnenkomt, elke melding van Instagram of een appje dat verschijnt: door alles wordt je afgeleid.

In de zomer valt dat weg en hebben mensen volgens Hersman ineens alle tijd om noodzakelijke voorbereidingen te doen en de agenda voor de komende, drukkere periode goed in te plannen.
 

Laat je ambities zien

Ook Tosca Gort ziet de voordelen van een rustige zomerperiode. Volgens de arbeidspsychologe is het een uitgelezen kans om boeken en blogs te lezen, creatieve ideeën op te doen en doelen te stellen. Daarnaast biedt de zogenaamde komkommertijd een perfecte kans om je ambities te laten zien, zo stelt Gort. “Je manager kan dat sturen door te zeggen: eind augustus wil ik drie leuke, creatieve ideeën van je horen en daar gaan we mee aan de slag. Zo leer je je baan opnieuw waarderen, kun je spelen, experimenteren en brainstormen.”
 

Acht uur volmaken? Waarom?

Als je minder afleiding hebt en dus productiever kan werken, waarom zou je dan nog de acht uren vol moeten maken op kantoor? Zeker op zonnige zomerse dagen zoals we die de afgelopen periode hebben gehad. Hersman stelt voor om wat later te beginnen en eerder naar huis te gaan. “Zorg dat je levert volgens de afspraken, en geniet van de zon. In Noorwegen doen ze dat ook. Daar kunnen ze in de zomer eindelijk genieten van het daglicht en de prachtige natuur. Er komen nog genoeg donkere maanden aan.”