Korte actieve pauzes zijn beter dan één lange

Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: korte, actieve pauzes zijn beter dan één lange pauze.

 

Wie beweert dit?

,,De traditionele koffiepauze is te oppervlakkig om je stressniveau te laten dalen’’, zegt Tim Vermeire van Attentia, een Vlaams bedrijf dat adviseert over personeelszaken (www.attentia.be). ,,Ga voor een korte, diepe pauze. Haal buiten even een frisse neus, en doe wat ademhalingsoefeningen”, zei Vermeire tegen Mark magazine. Volgens Vermeire constateerde onderzoesksinstituut TNO dat mensen met een actieve pauze minder spierklachten hebben dan mensen die een passieve break nemen. Mensen die in hun pauze meer bewegen, zouden ook minder RSIklachten hebben. Daarnaast vermindert een actieve pauze de zorgen over het werk.

 

En, klopt dat?

Het TNO-onderzoek waarover Vermeire het heeft, gaat grotendeels over lichamelijke klachten aan nek en schouders (KANS of RSI). Op dat gebied vindt het onderzoek juist géén voordelen van actief pauzeren boven passief pauzeren. Niet bij het ontstaan van fysieke klachten en ook niet bij het verminderen ervan. Beide pauzes hebben hetzelfde effect. Als je het werknemers vraagt, hebben ze liever een wat langere pauze dan een korte van 5 minuten, ze geven dan aan dat ze niet loskomen van het werk, aldus het TNO-onderzoek uit 2004. Frequente pauzes hebben vanaf 7,5 minuut wel een positief effect op werknemers. Een extra pauze in de middag van 7,5 minuut of langer beperkt voor veel werknemers fysieke klachten. 

 

Dat was 2004, hoe zit het nu?

Tegenwoordig gaat het niet meer over RSI, maar over hoe ongezond zitten is in het algemeen. Een grootschalig onderzoek door Olf Ekelund, beschreven in het Britse medische tijdschrift The Lancet, laat zien dat je met actieve pauzes de schadelijke effecten van zitten deels kunt opheffen.

Jennifer Coffeng schreef in 2014 een proefschrift over gezondheidsbevordering op het werk. ,,Om de effecten van een zittend beroep op te heffen, moet je minstens drie keer de beweegnorm van 150 minuten matig intensief bewegen per week halen.” Dat blijkt voor velen niet weggelegd. Haar advies: ,,Elke stap in de goede richting helpt. Denk aan het nemen van de trap tijdens een pauze of buiten gaan wandelen tijdens de lunch.”

bron: Gezondheid&Co