Krapte op arbeidsmarkt volgens UWV steeds breder

Het UWV meldt dat de krapte op de arbeidsmarkt steeds breder wordt. Werkgevers is steeds meer beroepsgroepen melden een tekort aan personeel. Daardoor spreidt de krapte op de arbeidsmarkt zich steeds breder uit.

Deze conclusie komt uit een gepubliceerd rapport over de arbeidsmarkt van de uitkeringsinstantie. Volgens het rapport is de krapte vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek.

Ook de ICT, zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaak en horeca hebben een tekort aan personeel.
 

Eén op de vijf ervaart productiebelemmeringen

Inmiddels ervaart één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. Er zijn branches waar de problemen nog groter zijn. Bij uitzendbureaus, callcenters, IT-dienstverleners, architecten en de metaal- en technologische industrie ervaart zelfs meer dan één op de drie werkgevers een tekort een werknemers wat productiebelemmeringen veroorzaakt.
 

Praktijkgerichte oplossingen

Het UWV heeft voor werkgevers die zoeken naar manieren om vacatures ingevuld te krijgen een lijst met 24 oplossingen opgesteld om in de praktijk toe te passen. Overigens is de krapte op de arbeidsmarkt nog niet zo groot als tien jaar geleden, aldus het UWV.

Bron: ANP