Kun je griep krijgen via de knop van de koffieautomaat?

Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Zo wordt er ook beweerd dat het griepvirus  op de knop van de koffieautomaat kan  zitten. Wie beweert dit? En is dit waar?

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

‘Je kunt op je werk nog zo je best doen om zieke collega’s te ontlopen, maar als je op dezelfde knoppen drukt van de koffieautomaat word je alsnog ziek’, aldus de site van NPO Radio 1. Er staan tips bij om niet te worden aangestoken door snotterende en hoestende collega’s. De site noemt als boosdoeners expliciet flexplekken, gedeelde toetsenborden en dus die knoppen op de koffieautomaat.

 

Valt er dan wel te ontkomen aan de griep?

,,Je kunt wel iets doen”, zegt Jan Wilschut, hoogleraar moleculaire virologie van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Handhygiëne is een belangrijke maatregel. Regelmatig je handen goed wassen. Want die virussen op toetsenborden, deurklinken en de koffieautomaat gaan op je vingers zitten en, als je dan met je vingers in je mond of neus komt, kan het virus in je neus of keel terechtkomen en zich vermenigvuldigen, waardoor je griep krijgt. Soms daalt het virus zelfs af naar je longen, wat kan leiden tot een longontsteking die levensbedreigend kan zijn, vooral voor ouderen.” Het griepvirus verspreidt zich verder via de lucht. Aerosol noemen ze dat. De kantoortuin, waar de ramen dicht zitten en de werknemers dicht op elkaar, is de ideale omgeving voor het griepvirus om zich te verspreiden. Net als in klassen en bejaardenhuizen.

Alleen maar uit de buurt blijven van de snotterende collega helpt niet, omdat de mensen die nog niet ziek zijn juist het meest besmettelijk zijn.

 

Hoe lang zijn die knoppen besmettelijk?

,,Het is afhankelijk van de hoeveelheid virus”, zegt Wilschut. ,,Die neemt na verloop van tijd af, maar kan uren tot een paar dagen besmettelijk zijn. Of dat virus jou bereikt, is dan weer afhankelijk van je weerstand of dat je wel of geen griepprik hebt gehad.”

Je kunt als instelling zware maatregelen nemen zoals in verzorgingshuizen, waar bewoners wordt gevraagd de kamer niet te verlaten. Dat gaat voor kantoren wat ver. Dan blijft er niets anders over dan goed handen wassen en bij griep gewoon uitzieken. En als je heel bang bent, moet je misschien met je elleboog die knop van de koffieautomaat indrukken.

bron: Gezondheid&co