Lonen blijven al jaren achter bij de groei van de economie

Het gaat goed met de economie, maar Nederlanders hebben absoluut niet het gevoel dat ze daarvan profiteren.

Het verschil tussen wat we met onze economie zien gebeuren en wat we in onze eigen portemonnee voelen, was in 30 jaar niet zo groot.

Dat blijkt uit cijfers over het consumentenvertrouwen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs naar buiten bracht.

Nederlanders zijn extreem enthousiast over de toestand van de economie. Het gevoel over de eigen financiële situatie houdt daarmee echter geen gelijke tred. Dat ligt nog steeds op een bescheiden niveau en stijgt de laatste maanden amper. De laatste keren dat beide sentimenten structureel zo ver uiteenliepen, was in 1986.

Dat mensen niet superenthousiast zijn over hun eigen situatie, is niet zo vreemd, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. De ontwikkeling van de lonen blijft namelijk al jaren achter bij de groei van de economie. ,,Sinds de eeuwwisseling is het bruto binnenlands product in Nederland met 12 procent gegroeid. Het besteedbaar inkomen van de gemiddelde Nederlander is echter met 3 procent gedaald.”

Van elke euro die er verdiend wordt, gaat inmiddels nog maar 73 cent naar de werknemer. In 2013 was dat nog 78 cent. Het bedrijfsleven en de aandeelhouders worden steeds machtiger en trekken daardoor een groter deel van de koek naar zich toe. Die trend doet zich wereldwijd voor.

Diverse prominenten, zoals minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, riepen bedrijven bij herhaling op om hun personeel hogere lonen te betalen. Ook Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds zei een paar maanden geleden dat de salarissen in Nederland omhoog moeten.

Loonafspraken zijn in Nederland echter een zaak van werknemers en werkgevers. Vakbonden hebben uiteraard wel oren naar hogere lonen, maar werkgevers willen er niet veel van weten. ,,De koopkrachtverbetering moet niet van ons, maar van een nieuw kabinet komen”, zei Hans de Boer, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW eerder dit jaar. Hij ziet meer in lastenverlichting dan in hogere salarissen.