Loonaanbod te laag? Negen tips om netjes ‘nee’ te zeggen

Eindelijk is het zover: na een intensief sollicitatietraject krijg je een baanaanbod. Maar dan blijkt dat het loon onder jouw verwachtingen ligt. Kun je je daar niet mee verzoenen, dan zul je moeten bedanken voor de eer. Met deze negen tips zeg je op een slimme manier ‘nee’ tegen een loonvoorstel.

1. Neem een onderbouwde beslissing

Weet je heel zeker dat het loonvoorstel onder de marktwaarde ligt of denk je het alleen maar? Vergelijk voor de zekerheid het voorgestelde loon met dat voor dezelfde functie in de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank. Denk daarbij ook aan de mogelijke extra’s en premies die je nog bovenop het voorgestelde loon zou kunnen verwachten. Misschien krijg je nog een hoger tarief voor overuren of doet het bedrijf aan winstdeling met het personeel.

2. Communiceer open en positief

Ook al ben je teleurgesteld in het aanbod, laat dat niet te sterk doorschemeren. Blijf positief in je reactie. Vertel wat je aanspreekt in het bedrijf, het selectieproces, de mensen. Laat eerlijk weten waarom je het aanbod weigert. Té direct worden heeft geen zin, maar transparantie wordt zeker op prijs gesteld.

3. Laat zo snel mogelijk van je weten

Even nadenken voor je een antwoord geeft, kan zeker nuttig zijn. Maar stel je reactie niet te lang uit. Plaats jezelf in de schoenen van het bedrijf dat je een voorstel deed: als jij weigert, wil men misschien een andere kandidaat uit het selectieproces contacteren.

 

4. Geef je antwoord via de telefoon

Een mail versturen lijkt een aantrekkelijke optie om een lastige boodschap te brengen. Maar als je toch de telefoon pakt, toon je dat je lef hebt en kom je professioneel over. Stuur achteraf wel nog een mail om je antwoord te bevestigen.

 

5. Communiceer persoonlijk

Maak je antwoord kenbaar aan iedere persoon bij het bedrijf met wie je (uitvoerig) contact had. Dat je hen persoonlijk op de hoogte stelt van je beslissing, zullen ze zeker op prijs stellen.

 

6. Oefen voor je communiceert

Bereid je telefoontje voor. Hoe wil je het gesprek beginnen? Hoe geef je aan dat je het voorstel weigert vanwege het loon? Bedenk ook wat mogelijke reacties kunnen zijn en wat je daarop kan antwoorden. En wat je gaat zeggen als je op iemands voicemail terechtkomt. In dat geval vertel je liever nog niet dat je het voorstel weigert.

 

7. Bedenk hoe je zal reageren op een tegenbod

Misschien wil het bedrijf in kwestie jou zo graag binnenhalen dat het een nieuw loonvoorstel formuleert. Bedenk daarom vooraf waarmee je wel tevreden zou zijn. En bedenk voor jezelf of het loon de enige reden is waarom je weigert. Stel dat ook de inhoud van de baan niet is wat je echt zoekt: dan wordt het lastiger om te weigeren, als je toch een mooi loon voorgeschoteld krijgt.

8. Stel een andere kandidaat voor

Ken je iemand die ook geschikt is voor de baan én minder hoge looneisen heeft? Stel die persoon dan zeker voor aan het bedrijf. Misschien help je de HR-verantwoordelijke wel een hele stap vooruit.

 

9. Laat de deur op een kier

Probeer – ondanks de lastige boodschap – een professionele indruk achter te laten. Je weet immers nooit of jullie paden elkaar in de toekomst kruisen. Je kan eventueel aangeven dat het bedrijf je op de hoogte mag houden van toekomstige baanmogelijkheden.

Bron: ad.nl