Loyaliteit aan werkgever kost IT’er geld: jobhoppers verdienen tot 5 keer meer

Er zit een groot verschil in salaris tussen IT’ers die jobhoppen en IT’ers die bij dezelfde werkgever blijven. Dat blijkt uit Salarisonderzoek van Berenschot, AG Connect en de KNVI. Jobhoppers in de IT krijgen tot wel vijf keer meer betaald.

De IT’er lijkt niet ontevreden over zijn baan, zo blijkt uit het onderzoek waarvoor 2688 IT’ers vragen voorgelegd kregen over hun salaris, huidige werk en toekomstplannen. Een kleine groep van 9 procent laat weten actief op zoek te zijn naar een andere werkgever. Daarentegen zegt 65 procent van de ondervraagden open te staan voor iets nieuws, mocht er een mooie kans voorbij komen.

Maandelijkse benadering

Gezien de populariteit van IT’ers in de huidige arbeidsmarkt is dat niet ondenkbaar. De vraag is er in ieder geval. Zo zegt 78 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar benaderd te zijn door recruiters. Twee derde geeft aan dat zij dit maandelijks ervaren.

En wie de overstap uiteindelijk maakt, gaat er vaak flink op vooruit wat salaris betreft. De ‘hoppers’ zagen hun loon in een jaar met wel 10 tot 15 procent stijgen, terwijl werknemers die bij dezelfde werkgever bleven ‘slechts’ een stijging van 2,3 procent zagen. Dit was een fractie meer dan de stijging van de cao-lonen de recent vier kwartalen (2,1 procent).

Betere beloning niet gemakkelijk

Moet loyaliteit niet een betere beloning krijgen? Het zou logisch zijn, maar zo gemakkelijk als het lijkt, is het voor werkgevers niet. Dat zegt Hans van der Spel, senior managing consultant van Berenschot. “Lonen van werknemers bij ‘niet IT-bedrijven’ zoals bijvoorbeeld de zorg, vallen meestal onder een bepaalde cao. Daar niet is veel ruimte om veel meer te bieden.” Bedrijven in de IT-sector hebben veel meer vrijheid in het bepalen van hun beloningsbeleid.

Of IT’ers willen vertrekken hangt samen met hoe zij hun huidige salaris beoordelen. In het onderzoek noemt 46 procent het huidige salaris marktconform, maar 34 procent zegt minder betaald te krijgen. Kijken we naar de groep die op zoek is naar een andere baan, dan noemt 63 procent geld of salaris als één van de redenen om de zoektocht te starten.

Open kaart naar werknemers

Willen werkgevers hun IT’ers behouden, moeten ze meer doen dan zich enkel op het loon richten. Open kaart spelen richting je werknemers is belangrijk, zo laat Van der Spek weten. “Ze moeten ontwikkelingsmogelijkheden weten en voelen dat hun werk de moeite waard is. Als ze dat niet hebben, gaan ze op zoek naar een andere werkgever waar ze dit wel krijgen.”

 

Bron: AD Werkt