‘Mail niet, maar loop bij je collega langs’

ROTTERDAM Een collega even snel een mailtje sturen óf hem persoonlijk benaderen? Veel mensen geven de voorkeur aan de eerste optie, maar persoonlijk contact blijkt liefst 34 keer effectiever.

Volgens Amerikaans onderzoek overschatten we de overtuigingskracht via de mail en onderschatten we die als het gaat om face-to-face communicatie. De onderzoekers namen de proef op de som met een verzoek tot deelname aan een enquête. Een deel van de ondervraagden werd via de mail verzocht om mee te werken, een deel werd persoonlijk benaderd.

Mensen die via de mail werden gevraagd, waren veel minder bereidwillig. Er zijn weliswaar heel veel mensen te bereiken met één mailtje, maar het levert weinig op, zo concluderen de onderzoekers. Een mailtje met tweehonderd ontvangers blijkt precies hetzelfde bereik te hebben als het aanspreken van zes mensen.

Kennelijk speelt het onpersoonlijke karakter van de mail een rol, stellen de onderzoekers. Nog iets anders: het is niet duidelijk of de ontvanger het mailtje heeft geopend én wat zijn reactie is. Bij persoonlijk contact vindt er tenminste interactie – non-verbaal en verbaal – plaats tussen twee mensen.

Het advies van de onderzoekers: denk twee keer na voordat je even snel een mailtje stuurt naar een collega. De kans dat hij reageert of doet wat je vraagt, is aanzienlijk kleiner dan wanneer je de moeite neemt om even met hem te praten.